Slika je simbolična.
V bližini Lendave je bilo najdenih kar 23 poginulih labodov, pri katerih je bilo odkrito, da so poginili zaradi visoko patogene ptičje gripe.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je včeraj sporočila, da so v Prekmurju našli kar 23 poginulih labodov, pri katerih so odkrili visoko patogeno ptičjo gripo oziroma aviarno influenco podtipa H5N1.

»Rejci perutnine morajo omejiti stik s prostoživečimi pticami«

Šlo je za labode grbce, katere so sedaj pristojni že odstranili. Da ne bi virus prizadel tudi domače perutnine, pa so v veljavo stopila posebna priporočila za vse rejce perutnine in ptic.

»Zaenkrat po Sloveniji veljajo samo še priporočila, se pravi, da rejci perutnine zadržujejo perutnino oziroma omejijo stik prostoživečih ptic z domačo perutnino,« je pojasnila Tjaša Žerdin, veterinarka na Veterinarski postaji Lendava. 

Virus se hitro širi in se lahko prenese tudi na vodo in krmo

Ker gre za virus, ki se širi kapljično in se lahko prenese tudi v vodi ali krmi, bi se lahko zgodilo, da bi se virus preko domače perutnine posledično prenesel tudi na ljudi.

»Virus se lahko prenese tudi na ljudi, sicer je tu pri nas v Evropi manjša verjetnost, v Aziji in na Kitajskem pa že imajo izbruhe, imajo poseben patogeni virus, ki lahko povzroča tudi smrtnost pri ljudeh,« je pojasnil Simon Božič iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Zaradi tega je še posebej pomembno, da se rejci perutnine držijo vseh preventivnih ukrepov.

»Se pravi, da rejci perutnine zadržujejo perutnino oziroma omejijo stik prostoživečih ptic z domačo perutnino. Se pravi, da se postavijo kakšne zaščitne mreže, da se pospravlja ta hrana, krma v notranje prostore, da ne pride do prenosa preko hrane in krme,« je še poudarila veterinarka.

To so prvi znaki ptičje gripe

Da se lahko izbruh virusa čim hitreje ustavi, pa je potrebno biti pozoren tudi na prve znake ptičje gripe.

»Klinični znaki so pa takšni, da se zmanjša nesnost za več kot pet odstotkov, to sploh večji rejci hitro opazijo, potem poveča se dnevni pogin, zmanjša se recimo poraba krme in vode,« je pojasnila Žerdinova.

»Razni živčni znaki, kihanja, izcedki, tekoči izločki, iztrebki,« je še dodal Božič.

»Radi bi apelirali na ljudi, da če najdejo poginule ptice, da so izredno previdni«

V kolikor rejci zaznajo ptičjo gripo, se morajo takoj obrniti na pristojne službe. Ob tem pa se apelira tudi na vse ostale, da če najdejo poginule ptice, da so izredno previdni.

»Če rejci perutnine zaznajo ptičjo gripo, morajo takoj poklicati svojega veterinarja. Apelirali bi tudi na ljudi, da če najdejo poginule ptice, da so izredno previdni,« je jasen Božič.

Kljub temu da gre v tem primeru za večji izbruh ptičje gripe na isti lokaciji, pa na upravi za varno hrano in veterinarstvo poudarjajo, da večja skrb za zdaj ni potrebna.

Starejše novice