Vir: Facebook stran Vurko fest
Pri založbi Didakta je letos izšla nova pravljica Brede Mulec z naslovom Aleksander in zmaj Vurko po skrivnostnih poteh Radovljice.

Aleksander in zmaj Vurko avtorice Brede Mulec bosta v novi, že četrti knjigi, ki jo je ilustriral Vanja Flis, raziskovala Radovljico.

Raziskovanje Radovljice

Aleksander, Alina in zmajček Vurko se po obisku čebelarskega muzeja navdušijo za raziskovanje Radovljice z okolico.

V družbi čebelice Rozice, katere medeni dom krasijo panjske končnice, se najprej podajo v staro bukvarno, kjer prisluhnejo vseznalcu mačku Srečku.

Njegove pripovedi o gradu Kamen, kači z zlato kronico in kroparskemu zmaju pisano druščino prestavijo v srednjeveški svet vitezov, kar mlade nadobudneže opogumi za nadaljnje odkrivanje najbolj skrivnih kotičkov kovaške zibelke v Kropi.

Pravljice o zmajčku Vurku

Pri radovljiški založbi Didakta sta leta 2019 in 2020 izšli pravljici o zmajčku Vurku z naslovom Aleksander in zmaj Vurko in Aleksander in zmaj Vurko v deželi nenavadnih bitij.

Tretja pravljica Aleksander in Vurberški zmaj v Postojnski jami je bila v letu 2023 deležna celo prvega ponatisa, Zmajček Vurko pa postaja zelo prepoznaven pravljični lik med našimi otroki, učenci in učitelji.

Izhaja iz ljudskega izročila

Bredo Mulec, ki prihaja iz Korene, trenutno pa živi in dela v Ljubljani, so od nekdaj zanimale legende iz Dupleka in Vurberka. Že kot majhna deklica jih je poslušala od starejših ljudi, kasneje pa je to ljudsko izročilo malo bolj podrobno raziskovala.

Idejo za zmaja Vurka je dobila iz legende o Vurberškem Kresniku, ki je premagal zmaja. Ljudsko izročilo govori o boju med Kresnikom in bajeslovnim črvom oziroma velikansko kačo, Nemški zgodovinarji pa omenjajo viteza, ki je ubil velikega zmaja in postavil grad. Iz teh legend izvira grb vurberških gospodov ter ime gradu in kraja (Wurmberg).

»Preden je zmaj omagal, je znesel jajce. Čez veliko let to jajce najde deček Aleksander in izvali se zmajček Vurko. Njegovo ime je seveda povezano s krajem Vurberk,« pove Mulec.

Z zmajčkom Vurkom otroci odkrivajo domače kraje na njim primeren način.

»Že kot mala deklica sem poslušala pripovedovanja starejših ljudi, ki pa niso bila nikjer zapisana in o tem se tudi nismo učili v šoli, zato sem se odločila za pisanje pravljic. Želela sem dati nekaj svojemu kraju in otrokom na zanimiv način predstaviti te kraje, da jih lahko spoznavajo na sebi primeren način, preko svoje domišljije.«

Mulec še razloži, da je zdaj že pokojni etnolog Zmago Šmitek Vurberk z okolico umestil v mitološko središče Slovenije, zato se ji je zdelo primerno, da zmajček Vurko iz tega središče potuje tudi drugam in predstavlja tudi druge kraje.

Priporočeno gradivo za bralno značko

Vse tri pravljice so na nekaterih osnovnih šolah tudi priporočeno gradivo za bralno značko, kar je avtorico zelo razveselilo in hkrati tudi presenetilo. Takšnega odziva lokalne skupnosti, šol, učiteljev in učencev ni pričakovala.

Festival Vurko fest

8. junija 2024 bo na Vurberku že četrtič zapored potekal otroški festival Vurko fest.

Po izidu prve pravljice so skupaj z županom občine Duplek Mitjo Horvatom razmišljali, kaj bi še lahko naredili za skupnost in porodila se je ideja o otroškem festivalu. Nastal je Vurko fest, ki so ga vzljubili tako otroci kot odrasli.

»Učiteljice, ki so mentorice otrok za Vurko fest, mi rade povejo, da zdaj tiste prve generacije otrok, ki so sodelovale na festivalu in so že v višjih razredih ter imajo majice Vurko fest, da jih z veseljem nosijo in so zelo ponosni na to,« pove Mulec.

Kakšni so načrti za prihodnost?

»Pravljice se bodo nadaljevale,« nam pove Breda Mulec.

Izid nove pravljice se predvideva za naslednje leto. Vurko bo šel v prihodnost in bo prvič izšel v obliki stripa.

Ilustrator pravljice je mladi talent po rodu iz Dupleka Vanja Flis. Svojo prvo pravljico o zmajčku Vurku je ilustriral pri svojih rosnih 16 letih in bo ilustriral tudi strip, ki se pripravlja.

»Že nekaj časa sodelujeva in vesela sem, da je kot mlad fant iz Dupleka dobil to priložnost in morda je bil tudi Vurko navdih za to, da zdaj na Likovni akademiji Univerze v Ljubljani študira ilustracijo. Ima svoj stil in je mlad človek, ki se še razvija v svojih talentih, kar mi je všeč.« 

Starejše novice