V mariborski bolnišnici se bojijo vpliva nadaljnjega naraščanja števila covidnih bolnikov na obravnavo ostalih bolnikov in posledično podaljševanja čakalnih dob. Predvidevajo, da bodo že v ponedeljek začeli krčiti redne programe.

Svet Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je danes obravnaval načrt pripravljenosti zavoda na novi val epidemije covida-19.

Tega sta predstavila direktor Anton Crnjac in strokovni direktor Matjaž Vogrin. Ob tem sta se dotaknila tudi pripravljenosti kliničnega centra na četrti val in predstavila trenutno covid stanje.

Število hospitaliziranih je vedno večje

»Krivulja se strmo dviga,« je povedal Matjaž Vogrin. Še pred tremi tedni so imeli v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor s covidom hospitaliziranih pet bolnikov, prejšnji teden 20, danes je teh bolnikov že 40. 

Od teh jih 12 potrebuje intenzivno terapijo. Kot je povedal Vogrin, so pacienti v povprečju stari med 60 in 65 let, a so med njimi tudi mlajši. 

Najmlajši pacient v intenzivni terapiji je star 40 let. »Borimo se za vsako življenje in poskušamo vsako življenje ohraniti,« dodaja Vogrin. 

Bolniki so trenutno nameščeni na oddelku za psihiatrijo, kjer je na voljo štirideset postelj. Namenjene so tako akutnim kot intenzivnim bolnikom.

Druga lokacija je oddelek za nevrokirurgijo, ker so tam mogoče adaptacije za intenzivno nego. Tam bodo lahko oskrbeli maksimalno 18 pacientov.

Stavbo za infekcijske bolezni bodo v celoti namenili covid bolnikom. »Ne vemo, kako velik bo četrti val, bojimo pa se, da zelo,« je povedal Vogrin.

Več kot bo covidnih bolnikov, manj bo prostora za ostale

Če se bo predvidel lanski scenarij v smislu prezasedenosti, jih je strah, da se bo področju elektivnih posegov, pregledov in podobnega, zopet nekoliko zataknilo.

»Podaljšale se bodo tudi čakalne dobe,« opozarja direktor kliničnega centra.

Da bi bilo bolnikov čim manj, je Crnjac pozval k cepljenju. Meni namreč, da bi z zadostno precepljenostjo bolnišnice ostale svoje programe veliko uspešnejše opravljale.

»Ljudje dajte se cepit, pomagajte sebi, pomagajte svojcem in pomagajte tem nesrečnim ljudem, ki čakajo na obravnavo,« je pozval. 

Krčenje programov predvideno že od naslednjega ponedeljka

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so pod vodstvom novega direktorja intenzivno delali na skrajševanju čakalnih vrst, a se bodo načrti zdaj zaustavili.

»Načrti so eno, realnost je nekaj drugega,« je povedal Vogrin in nadaljeval: »V tem trenutku še nismo zmanjšali rednih programov, seveda ob odrekanju medicinskih sester in zdravnikov. Ampak, če bo to še malo naraslo, bomo v to prisiljeni.«

»Se bojim, da v prihodnjih tednih in mesecih ne bo bistvenega skrajševanja čakalnih dob. Temu se na žalost ni mogoče izogniti,« pravi strokovni direktor. 

Dodaja, da je pripravljen natančen načrt in pričakuje, da bodo morali posamezne programe krčiti že od naslednjega ponedeljka. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice