Podjetje Safilo junija dokončno zapira svoja vrata. Delo bo izgubilo kar 557 zaposlenih, nad čemer je bil včeraj vidno presenečen tudi župan Ormoža. Da bodo zaposlenim stali ob strani, so zdaj sporočili tudi iz občine.

Na Safilu, ki je za domačine še vedno bolj poznan pod imenom Carrera Optyl, so včeraj zapisali, da je zapiranje ormoške tovarne del novega načrtovanja zmogljivosti družbe. Delo bo izgubilo kar 557 zaposlenih.

Ormoški župan Danijel Vrbnjak je bil včeraj, 11. marca, vabljen na sestanek v Safilo. Ni skrival presenečenja, saj je o zapiranju Safila izvedel od novinarjev. »Do tega je prišlo v najslabšem možnem času,« je za Ptujinfo povedal Vrbnjak ter dodal besedi »šok« in »katastrofa«.

Občina obljublja pomoč pri iskanju nove zaposlitve

Občina Ormož je na spletni strani objavila dolg zapis, namenjen zaposlenim v podjetju Safilu. Kot so uvodoma zapisali, se občina zaveda posledic in skrbi zaposlenih ob zaprtju proizvodnje podjetja, ki je največji delodajalec na območju občine Ormož. 

»Želimo si, da bi dobili vsi zaposleni v prihodnosti zaposlitev, ki jo boste žal z zaprtjem podjetja izgubili,« so zapisali in dodali, da bo občina vložila vse napore, da bo pot zaposlenih do novih zaposlitev čim lažja. 

»Zavedamo se tudi dejstva, da je v podjetju zaposlenih kar nekaj starejših delavcev in invalidov, ki jim je potrebno še posebej pomagati pri iskanju novih zaposlitvenih možnosti,« pojasnjujejo.

Na občini predstavili nadaljnje korake

Župan občine Ormož je že včeraj obvestil občinski svet, da bo sklical izredno sejo občinskega sveta, na kateri bo obravnavana tematika zaprtja podjetja Safilo. 

»Župan je bil večkrat v stiku z vodstvom podjetja z namenom, da pridobi informacije glede stanja v podjetju in vloge občine pri razreševanju težav presežnih delavcev ob zaprtju podjetja,« so zapisali na občini.

Organizirali so delovni sestanek, na katerem so bili podani predlogi ukrepov s strani občine, ki bodo v pomoč vsem tistim, ki bodo izgubili zaposlitev v podjetju.

Javna razvojna agencija občine Ormož bo na enem mestu zagotovila vse informacije v zvezi z možnostjo pridobivanja nepovratnih sredstev pri zagonu novih podjetij ali zaposlovanju. 

»Ena od temeljnih nalog občine je tudi zagotavljanje socialnega varstva svojih občanov, ki jim v stiskah lahko priskoči na pomoč, v kolikor to potrebujejo. Ob izgubi dohodka oziroma zaposlitve lahko občina upravičencem dodeli občinske socialne pomoči, ki lahko premostijo denarne težave in omogočijo ponovno vključitev v normalno življenje,« še pojasnjujejo.

Pomoč obljubil tudi Janez Janša

Na ormoški občini še dodajajo, da je z nastalo situacijo seznanjen predsednik vlade Janez Janša, ki je obljubil pomoč s strani države. 

Občino Ormož pa bo danes obiskal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. »Danes grem v Ormož, kjer moramo takoj priskočiti na pomoč, saj je ogroženih 500 delovnih mest. Zaposlene, ki se bojijo za službe naj pomirim, da naše javne finance predstavljajo trden temelj, so stabilne in da imamo na vladi dovolj sredstev za nadaljevanje ukrepov, ki ščitijo delovna mesta,« je sporočil Počivalšek. 

Na socialno bombo, ki se bo sprožila z zaprtjem Safila v Ormožu, opozarja tudi poslanec Socialnih demokratov Franc Trček, ki je na vlado že naslovil poslanska vprašanja.

Zanima ga, s katerimi se bo vlada lotila reševanja nastalega problema ob zaprtju Safila. Ministra Počivalška pa sprašuje, katere možne investitorje in proizvajalce bo kontaktiral v iskanju možnosti prezaposlitve sedaj zaposlenih v Safilu.

Minister Počivalšek se bo danes popoldne sestal z Andrejem Mavsarjem, direktorjem podjetja Safilo, s katerim se želi pogovoriti o možnostih in morebitnih rešitvah za 557 zaposlenih. Na sestanku bodo prisotni tudi župani občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. 

Starejše novice