Slika je simbolična.
Safilo, za domačine še vedno bolj poznan pod imenom Carrera Optyl, junija dokončno zapira svoja vrata.

Na Safilu so včeraj zapisali, da je zapiranje ormoške tovarne del novega načrtovanja zmogljivosti družbe. 

Tako bo delo izgubilo kar 557 zaposlenih, ki so za mnoge izjemno težko novico izvedeli ob 14.00, ob menjavi izmene. Ko bi stroji morali nadaljevati z delom, so ti obstali. Veliko se jih je odpravilo nazaj domov. 

Po udarcu v Italiji še zaprtje v Sloveniji

Zaprtje tovarne v Ormožu sledi zaprtju v italijanskem Martignaccu in reorganizaciji obrata v kraju Longarone, ki je pa sicer še v postopku, sporočajo iz Safila. 

Situacijo v Ormožu pa na Safilu opisujejo kot kompleksno, zapleteno, saj so izgubili licenčne dogovore z velikimi znamkami očal, v brezno pa jih je pahnil tudi trend acetatnih materialov. 

Na Safilu dodajajo, da je svoje dodala tudi koronakriza. 

Vrbnjak je bil povabljen na sestanek, a si ni predstavljal, kaj sledi

Danijel Vrbnjak, župan Ormoža je bil včeraj, 11. marca, ob 15.00 vabljen na sestanek v ormoški Safilo. Za Ptujinfo je povedal, da so bili taki sestanki stalnica in so se na pol leta na takih sestankih dogovarjali o načrtih za podjetje. 

A ta sestanek je potekal drugače. Vrbnjak med pogovorom ni skrival presenečenja, saj je o zapiranju Safila izvedel od novinarjev. Za Ptujinfo je povedal, da namen sestanka ni bilo zapiranje Safila, a pričakalo ga je ravno to. 

»Do tega je prišlo v najslabšem možnem času,« pove Vrbnjak ter doda besedi »šok« in »katastrofa«.  

Tekle so solze, ljudje so bili presenečeni

Martin Dular iz Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije pravi, da je bilo včeraj še prehitro za pogovore z zaposlenimi na Safilu, bili so presenečeni, udarec je bil hud. 

Dular za Ptujinfo pove, da je tudi njihov sindikat doživel presenečenje, saj so o zapiranju izvedeli iz medijev. 

»V prvi vrsti smo zelo šokirani,« pove Dular in doda, da so bili še pred štirinajstimi dnevi v Safilu, saj so razreševali problematiko delavcev invalidov. 

Sestanek z vodstvom ormoškega Safila bodo izvedli 29. marca, skušali se bodo povezati z županom Ormoža.

Dular je jasen, da je to izjemno hud udarec za delavce in za Ormož in da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da posledice te socialne bombe ublažijo.

Kako ublažiti posledice?

V relativno majhnem okraju bo tako delo izgubilo skoraj 600 ljudi in tako so tudi na Safilu pripravljeni raziskovati možnosti, ki bi ublažile ta »boleč scenarij,« kot mu pravijo sami. 

A dejstva, da bo delo izgubilo skoraj 600 ljudi, se ne da spremeniti. Tega se zaveda tudi župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki pravi, da bo občina organizirala sejo sveta, na kateri se bodo dogovarjali o možnih oblikah pomoči. 

Prav tako si želijo, da bi v prostore, ki bodo od junija dalje samevali, privabili nove investitorje. 

Komentarji (1)

MATEJ (ni preverjeno)

VESTE KAJ?! JAZ PA VAM PRAV PRIVOŠČIM! DESET LET NAZAJ NISTE IMELI PODNA, PRASCI POHLEPNI! ZDAJ PA CRKNITE VSI SKUPAJ! DELAVCI PA NAJ ŽEREJO TRAVO NA BORZI!

Starejše novice