OŠ dr. Ljudevita Pivka se ponaša z naborom projektov, ki jih izvajajo za otroke s posebnimi potrebami (foto: spletna stran OŠ dr. Ljudevita Pivka).
Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka je letos na prvi šolski dan obeležilo kar sedemdeset let svojega obstoja. Na tej poti so se morali boriti za prav vsak napredek, danes pa so končno v svoji stavbi.

Učenci prilagojenega programa so na območju Ptuja prvič sedli v šolske klopi pred sedemdesetimi leti. Potreba se je pojavila, ker nekateri učenci v občini niso mogli izpolnjevati predpisanega osnovnošolskega programa.

Prvi prostor, ki ga je šola dobila, je bila ena učilnica na zdajšnji Osnovni šoli Mladika. Šola se je nato preselila v mogočne prostore minoritskega samostana. Učencev je bilo vedno več, prostorska stiska pa je bila vedno hujša. Tako so dobili še nekaj dodatnih prostorov na različnih lokacijah po Ptuju. 

V 70. letih se je šola končno preselila v prostore na Raičevi ulici. Stavba je bila dotrajana, leta uporabe in slabo financiranje šole pa je privedlo do vedno večjega nezadovoljstva in želje po novi stavbi. 

Leta 2013 se je končno začelo graditi nujno potrebne nove prostore Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka (foto: Štefan Bencik).

Danes so že četrto leto v čisto novi stavbi, ki je primerna za učni program otrok s posebnimi potrebami. 

Že štiri leta so v stavbi, ki je narejena za njihove potrebe (foto: spletna stran Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka).

Šola je ponosna predvsem na močno defektološko službo, saj s trinajstimi specialnimi pedagoginjami zagotavljajo strokovno delo na terenu po Ptuju in okolici. 

Mestne oblasti so se leta 2013 končno začele izkazovati, Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka pa je bila, po toliko letih, slišana (foto: Štefan Bencik).

Letos pa so dobili še eno potrditev za svoje delo. Šolsko glasilo Črički je bilo nagrajeno za najbolj kvalitetno otroško oziroma mladinsko glasilo med zavodi za usposabljanje v Sloveniji. 

»Ob okrogli obletnici smo izdali zbornik z naslovom 70 let zgodb Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka. V njem smo zajeli delovanje šole od leta 1950 naprej, opisali smo programe, ki jih izvajamo, in dodali vtise trenutnih ter bivših delavcev, učencev in staršev,« je povedala ravnateljica mag. Lidija Marin.

Zbornik zajema vse boje in zmage šole na 70. letni poti (foto: Facebook profil OŠ dr. Ljudevita Pivka).

Šola bo, če jim ne bo pandemija prekrižala načrtov, praznovala 22. oktobra 2020 ob 17. uri. Svoj obstoj pa bodo z učenci in posebnimi dogodki praznovali skozi celo jubilejno leto. 

Ste vedeli?

Dr. Ljudevit Pivko je bil pisatelj, šolnik in politik. V Pragi, Krakovu, na Dunaju in v Frankfurtu je študiral slavistiko in germanistiko. Vključeval se je v tokove, ki so se zavzemali osamosvojitev Slovencev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice