Na terenu so popisovali vrste (foto: spletna stran Life to grasslands).
Projekt Ohranjanje in upravljanje suhih travišč v vzhodni Sloveniji se zaključuje. Slovenski lastniki zemljišč so tako poskrbeli za nadaljnje ohranjanje že pozabljenih rastlinskih in živalskih vrst.

Projekt je nadgradnja Programa upravljanja območij Nature 2000 v Sloveniji. Ker je narava Slovenije ena najbogatejših v Evropi, območja Nature 2000 pokrivajo kar zavidljivih 37 odstotkov ozemlja države. Območje Nature 2000 imamo tako v skoraj vseh slovenskih občinah. 

Če pa želimo živalsko in rastlino raznolikost ohranjati, pa moramo poskrbeti tudi za njihovo naravno okolje. 

Tudi strašničin mravljiščar je vrsta, ki jo ta projekt ohranja (foto: Matjaž Jež)

Odziv lastnikov kmetij je bil najboljši prav v Halozah, kjer se je vključilo sto kmetij, na Kumu 30 kmetij, na Gorjancih 18, na Pohorju pa 16 kmetij. S tem se je zagotovilo upravljanje kar 688 hektarjev travišč. 

Slovenija bo obogatena še za nekaj novih sadovnjakov, obnovili in obrezali pa so tudi starejše sadovnjake. 

Tudi Pašna skupnost Rogla je bila partner v projektu (foto: spletna stran Life to grasslands).

Sprememba pa se bo pričela tudi v šolskem sistemu. Tako so v sklopu projekta pripravili tudi učbenike za usposabljanje mladih in strokovnih delavcev. Tako bomo lahko poklic kmeta dolgoročno približali otrokom. 

Projekt je tako dolgoročno poskrbel za posebne vrste rastlin in živali, ki smo jim počasi, s prekomerno košnjo in gnojenjem, jemali naravni habitat. 

V Halozah so bile tako le nekatere izmed kvalifikacijskih vrst za projekt jadranska smrdljiva kukavica, veliki podkovnjak, strašničin mravljinčar. 

Jadranska smrdljiva kukavica je bila spet odkrita po kar 30 letih (foto: spletna stran Life to grasslands).

Ste vedeli?

Jadranska smrdljiva kukavica je haloška orhideja, katere cvetovi imajo rahel vonj po kozah. Kmetje, ki imajo to rastlino na svojih haloških travnikih bodo tako prenehali z gnojenjem ter prekomerno košnjo in s tem pridobili pašno opremo, kosilnice, sadike in še kaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice