Slika je simbolična.
Vse kaže, da bo številnim starostnikom omogočena možnost, da kljub starosti, oviranosti ali bolezni čim dlje ostanejo v domačem okolju, kjer se najbolje počutijo, kar pa je tudi eden od bistvenih poudarkov projekta Sodobna oskrba starejših..

Ste že slišali za projekt Sodobna oskrba starejših? Gre za projekt Doma upokojencev Ptuj, projekt, ki starostnikom iz Ptuja in okolice omogoča na dostojen način preživeti starost doma. 

Populacija se stara, potrebe po oskrbi so, zakonodaja se je spremenila, a projekta kljub temu ne morejo več izvajati.

Ob koncu projekta pa morajo narediti protokol oziroma načrt, kako bodo starostnike usmerili naprej, drugam. A kam? Možnost bi bil center za socialno delo, a tam oni imajo polne roke dela. Starostnikov trenutno ne bi mogli prevzeti. 

Direktorica doma upokojencev nagovorila župane

Direktorica Doma upokojencev Ptuj Vesna Šiplič Horvat je priložnost nedavnega kolegija spodnjepodravskih županov izkoristila za to, da jih nagovori, jim predstavi projekt in možnost sofinanciranja tega. 

A kot je bilo omenjeno že na seji, ta priložnost ni bila prva taka. Župani so na podobno predstavitev projekta enkrat že bili povabljeni, odziv pa je bil slab. 

Na seji spodnjepodravskih županov so bili ti primorani prisluhniti predstavitvi projekta za starejše. Bistveno je, da gre za spodnjepodravske župane, saj so v projekt vključeni starostniki tega območja. 

A pilotni projekt se zaključuje, starostniki so vključeni, a sredstev za nadaljevanje ni. Junija bo brez financiranja. Zato so v domu sestavili stroškovnik, ki bi veljal v primeru, da bi se občine odločile sofinancirati projekt.

Da bi lahko ekipa, ki pomaga starostnikom še naprej delovala, pa bi potrebovali okoli 155 do 160 tisoč evrov. 

Ta strošek bi se lahko razdelil med 16 občin Spodnjega Podravja, vsaka občina bi na letni ravni morala prispevati približno deset tisoč evrov. 

Pod črto. Projekt bi lahko dom nadaljeval v enakem obsegu, če bi se dogovoru sofinanciranja pridružile vse spodnjepodravske občine. Vsaka bi morala na letni ravni prispevati deset tisoč evrov. 

Na seji ob koncu nagovora direktorice župani debate niso nadaljevali. 

Zato smo jih o morebitnem sofinanciranju povprašali še mi

Območje Spodnjega Podravja je iz šestnajstih občin. Sem spadajo občine Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Majšperk, Markovci, Podlehnik, Mestna občina Ptuj, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Trnovska vas, Videm, Zavrč in Žetale.

Vse te omenjene občine smo povprašali, ali bi k projektu pristopili. 

Odgovorila je le ena občina. To je Mestna občina Ptuj.

Na ptujski občini si želijo, da bi zadevo uredila država

Na občine smo naslovili vprašanja, ali bi bile pripravljene prispevati deset tisoč evrov za nadaljevanje projekta. Na ptujski občini so odgovorili, da že zdaj namenjajo denar za različne socialne programe. 

Za Ptujinfo so razkrili, da ptujska občina iz proračuna namenja skupaj 226.000 evrov za socialne programe za starejše. Tako krijejo pravico do družinskega pomočnika, projekt starejši za starejše, pomoč družini na domu, za letošnje leto imajo planirane še postavke za ranljivejše skupine, in sicer za oskrbnine v socialnih zavodih bodo namenili 454.310 evrov, za oskrbnine s posebnih socialnih zavodih pa 530.520 evrov. 

Omenili so tudi proračunsko postavko za humanitarne organizacije in društva, kot sta Rdeči križ in Karitas, katerim namenijo 47.060 evrov - del tega gre tudi za starejše. 

Na občini so razkrili, da v tem trenutku pogovori med občinami Spodnjega Podravja glede morebitnega sofinanciranja projekta Sodobne oskrbe starejših, ne potekajo. 

Projekt je doprinesel dobre stvari, a si želijo sistemske ureditve

Na ptujski občini so dodali, da je projekt veliko doprinesel starejšim. 

»S tem jim je bila omogočena možnost, da kljub starosti, oviranosti, bolezni čim dlje ostanejo v domačem okolju, kjer se najbolje počutijo, kar pa je tudi eden od bistvenih poudarkov projekta,« so nadaljevali na občini. 

A dodali so, da si v ptujski občini želijo, da bi država ta projekt vključila v sistemsko ureditev dolgotrajne oskrbe, ki bo urejena v enovit sistem. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice