Gradbeni odri že stojijo.
Priljubljena Pivnica Zlatorog je nedavno pričela z obnovitvenimi deli na fasadi.

Nedavno je Pivnica Zlatorog presenetila z zapisom na družbenem omrežju Facebook. 

»Čas hiti, mi pa mu lahko (včasih nebogljeno) le sledimo. In tako pride tudi trenutek, ko si rečemo, da bo treba nekaj spremeniti. Le kaj bi to lahko bilo,« so zapisali. 

Tako je Katja Ducman Purg za Ptujinfo potrdila, da bodo obnavljali fasado priljubljene pivnice in picerije. 

Razkrila je tudi, da bo napis na fasadi mogoče celo tak, kot je bil nekoč. Obnovili bodo pa tudi znamenito tablo, ki je pritrjena nad vhodom. 

Raziskave fasade, nato določitev tonov barv

Za obnovo fasade pivnice na Slomškovi 20 je bilo izdano kulturnovarstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Tako so se lahko dela pričela. 

Ob postavitvi gradbenih odrov, ki so bili postavljeni 22. aprila, pa pristojni restavrator izvaja konservatorsko-restavratorske raziskave beležev in ometov.

Pristojni restavrator obenem pregleda tudi stavbno pohištvo, v kolikor je to izvorno. 

Na podlagi te raziskave pa so določili barvne tone fasade. Ti se običajno določajo glede na najstarejšo plast beleža. Strokovnjaki so ob pregledu fasade pivnice ugotovili, da je bila ta velikokrat prebeljena, hiša je skozi zgodovino veliko spreminjala svojo barvno preobleko. 

Zavod barve nove fasade še ni razkril, a po besedah Ducman Purgove lahko pričakujemo nekoliko živahnejšo barvo

Omet na bazi apna, obnova mora biti kvalitetna

Druge zahteve zavoda glede obnove fasade so bile vezane na uporabo materialov, ki se morajo ujemati s historičnim načinom gradnje. 

Tako mora biti omet na bazi apna in parapropustnih barv, obnova mora biti kvalitetna, zajemati pa mora tudi morebitno rekonstrukcijo fasadne profilacije in dela na morebitnih spomeniških elementih, kot so kamniti portali, okenski okvirji, lunete ... 

»V danem primeru bo restavratorsko obnovljen kamnit vhodni portal,« še razkriva odgovorna konservatorka Simona Menoni Muršec

Okna, ki so trenutno na stavbi so sicer kasnejšega izvora, a so se konservatorji odločili za ohranitev obstoječih z zamenjavo dotrajanih zunanjih kril. 

Tako bo priljubljena postojanka zasijala v čisto novi, a z zgodovino navdahnjeni, podobi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice