Foto: Brodarsko društvo Ranca Ptuj
Sezona plovbe je tukaj, Ptujsko jezero pa je trenutno samo pogojno plovno. Brodarsko društvo Ranca Ptuj opozarja na nevarnost.

Po lanskoletnih poplavah je v Ptujsko jezero prineslo veliko plavja, zato je Ptujsko jezero trenutno pogojno plovno, opozarjajo iz Brodarskega društva Ranca Ptuj.

Ptujsko jezero je od lanskoletnih poplav, ki so se zgodile v avgustu in kasnejših obdobij, ko je imela reka Drava večji pretok in s seboj prinesla različno vejevje, samo pogojno plovno sporočajo iz Brodarskega društva Ranca Ptuj.

Brodarsko društvo opozarja na nevarnost, pristojnosti za prepoved plovbe nima

Na območju Ptujskega jezera ima koncesijo za upravljanje z vodotoki in pristaniščem Komunalno podjetje Ptuj, Brodarsko društvo Ranca Ptuj pa je podizvajalec Javnih služb Ptuj za skrbništvo plovnega območja.

Jože Pfeifer iz Brodarskega društva Ranca Ptuj za Ptujinfo razloži, da so v društvu samo eni izmed deležnikov, ki delujejo na tem območju in da opozarjajo na trenutno nevarno plovbo po Ptujskem jezeru ter reki Dravi, da pa nimajo pristojnosti, da bi plovbo prepovedali.

»Mi lahko izdamo samo opozorilo, plovbe pa ne moremo prepovedati. Pristojnost za to ima Komunalno podjetje Ptuj, ki pa se za prepoved ni odločilo. Komunalno podjetje ima v pristanišču zaposlenega, ki pregleda dokumentacijo in voditelja čolna na vhodu opozori, da je potrebno paziti,« razloži Pfeifer.

Plavje bo odstranjeno kmalu

Zaradi težav in nevarnosti, ki jih pri plovbi povzroča plavje v reki Dravi, si Pfeifer želi, da bi se to kmalu očistilo in razloži, da so nekaj malega odstranjevali tudi sami, za večje kose pa je potrebna mehanizacija.

Velike težave so imeli tudi pred kratkim, ko je bilo na Ptujskem jezeru ekipno državno prvenstvo v razredu optimist in se je bilo treba na nevarnih delih umikati.

»Mehanizacija je bila po avgustovskih poplavah že tukaj, ampak so jo po jesenskih neurjih prestavili tja, kjer je bilo bolj urgentno,« še pove.

Prejšnji teden naj bi stroj že prispel nazaj na Ranco, zato lahko čiščenje Ptujskega jezera in struge reke pričakujemo v kratkem. Do takrat, ko bodo dela končana, pa voditeljem čolnov in vodnih skuterjev svetujejo previdnost.

Komentarji (1)

Xoxo (ni preverjeno)

Sam sem pred leti s čolnom glisiral po ptujskem jezeru- lahko samo povem da je tole prava greznica. Zaradi velike površine vode, se tukaj nabira vsa svinjarija. Mulja je že ponekod več kot globina vode-čiščenje bi bila nujna ampak ne občini in ne državi ni v interes ker mulj vsebuje strupene snovi in bi bil strošek saniranja ogromen.
WELCOME TO PTUJ

Starejše novice