Vir: Facebook, Samo Rajšp - kandidat za župana
Neodvisni kandidat Samo Rajšp je včeraj postal novi župan občine Rače - Fram.

Na včerajšnjih nadomestnih volitvah po februarski smrti dolgoletnega župana Branka Ledineka je z 2039 glasovi volivcev, kar predstavlja 85,1 odstotka glasov, premagal Draga Cesarja, ki je prav tako kandidiral s podpisi volivcev, in prejel 357 glasov oziroma 14,9 odstotka.

Kot so za STA po vseh preštetih glasovih povedali na občinski volilni komisiji, je bila udeležba na nadomestnih županskih volitvah 37,4-odstotna, svoj glas so namreč od 6435 občanov z volilno pravico oddali 2404 volivci.

Novi župan, 46-letni Samo Rajšp, prihaja iz Frama. Po izobrazbi je inženir in je zaposlen na občini kot višji svetovalec za komunalo in varstvo okolja, hkrati pa je tudi vodja režijskega obrata.

Skoraj deset let starejši Drago Cesar, ki stanuje v Račah, je po izobrazbi ekonomist in po poklicu vojaški častnik.

Volitve razpisali po smrti dolgoletnega župana

Dolgoletni župan Branko Ledinek, sicer član SLS, je vodil občino od leta 1997, a je februarja letos umrl v 65. letu starosti. Na lokalnih volitvah preteklo jesen, ko je bil znova izvoljen za župana, je bil edini kandidat za vodenje občine.

Po njegovi smrti je začasno vodenje občine prevzel podžupan Sebastijan Soršak, ki je sprva prav tako vložil kandidaturo za župana, a jo je nato umaknil.

V občinskem svetu ima pet članov stranka nekdanjega župana SLS, po tri imajo Gibanje Svoboda, SDS in Neodvisna gasilska lista, po enega pa Neodvisna lista upokojencev Fram in NSi.

Starejše novice