Samo danes v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor delajo brez 102 ljudi, od tega dvanajst zdravnikov in 64 medicinskih sester. Nujno potrebujejo dodatne kadrovske okrepitve, a doslej so se odzvali le trije koncesionarji.

Na vprašanje, ali v bolnišnicah sploh še zdravijo druge paciente, razen covid-19 pacientov, strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Matjaž Vogrin odgovarja, da je v kliničnem centru trenutno okoli 800 bolnikov, ki niso covid pacienti. Po besedah strokovnega direktorja bolnišnice so jih lani v enakem obdobju zdravili približno tisoč.

»To so najtežji pacienti, ki nujno potrebujejo bolnišnično zdravljenje,« je jasen Vogrin, ki opozarja, da bolnišnica ves čas dela na maksimalnih obratih.

Trenutno je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor hospitaliziranih 42 akutnih covid bolnikov in deset pacientov, ki potrebujejo umetno predihavanje. 

Prosili za vključitev v delo, odzvali so se le trije koncesionarji

Univerzitetni klinični center Maribor je skladno z odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi zagotavljanja neodložljive zdravstvene obravnave pacientov, zaprosil vse koncesionarje za opravljanje javne zdravstvene službe na območju Podravske regije, da se vključijo v delo mariborskega kliničnega centra.

Odgovor? »Do tega trenutka smo dobili pozitiven odgovor, žal, samo od treh koncesionarjev, ki se bodo vključili bodisi v delo v urgentnem centru bodisi v zdravljenje covid pacientov. Pričakujemo, da se bo to spremenilo v prihodnjih dneh,« pojasnjuje strokovni direktor kliničnega centra, ki meni, da se mora v sedanjih razmerah celotno zdravstvo enakomerno vključiti v zdravstvene procese.

Zaskrbljujoča napoved ...

Pripravili so tudi graf, ki kaže, koliko bo hospitaliziranih pacientov na običajnem covid oddelku in koliko na intenzivni negi, če bo dnevno na novo okuženih 1100 pacientov.

Graf, ki kaže, koliko bo hospitaliziranih pacientov na običajnem covid oddelku in koliko na intenzivni negi, če bo dnevno na novo okuženih 1100 pacientov.

»Ta graf je zelo zaskrbljujoč, saj kaže, da so v slovenskem prostoru številke zelo visoke, za Univerzitetni klinični center Maribor pa to pomeni blizu 200 pacientov na običajnem covid oddelku in 40 obolelih na intenzivnem covid oddelku,« pojasnjuje Vogrin in opozarja, da je številka včeraj na novo okuženih čez 1500, zato bodo tudi številke hospitaliziranih bistveno večje.

»Glavni problem je ta, da bo standard obravnave pacientov v prihodnosti zagotovo padel,« opozarja strokovni direktor bolnišnice, ki dodaja: »Tega je strah mene osebno, strah je ljudi, ki bodo zdravili te paciente.«

»Ko bomo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor presegli 80 ali morda 100 akutnih pacientov in ko bomo presegli številko 25 pacientov, ki se zdravijo na intenzivni negi, se bodo ti standardi nižali. Tukaj ni druge variante,« je jasen Vogrin.

Mestna občina Maribor je na voljo za hospitalizacijo obolelih ponudila Dvorano Tabor, a kot opozarja Vogrin so večji problem kadri, ne toliko prostor. Javnost opozarja, da se mora zavedati nevarnosti v primeru dokončne eskalacije epidemije, kakor se je zgodilo v Belgiji, na Nizozemskem in še kje.

Predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja Nina Gorišek Miksić je povedala, da je priliv novih bolnikov vsak dan večji, zato zelo zaskrbljeno gledajo v naslednje dni.

Zavedajo se, da se bo stanje dramatično poslabšalo že v naslednjih dveh ali treh tednih, kar potrjuje tudi dogajanje v drugih evropskih državah.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice