Na poligonu v Zgornji Hajdini je danes potekala vaja policistov motoristov. Prikazali so trening varne vožnje z motorjem in poudarili previdnostne ukrepe, ki jih je treba upoštevati ob začetku motoristične sezone.

Najbolj neučakani motoristi sedejo na motor že ob prvih sončnih žarkih, ko pa razmere na cestah še zdaleč niso idealne in lahko privedejo do hudih nesreč.

Mariborski policisti zato opozarjajo, da se je potrebno na novo motoristično sezono ustrezno pripraviti.

»Zavedati se moramo, da so ceste še hladne«

Z namenom ozaveščanja motoristov, so na poligonu v Zgornji Hajdini danes izvedli trening varne vožnje z motorjem in poudarili previdnostne ukrepe, ki jih je treba upoštevati ob začetku motoristične sezone.

»Zavedati se moramo, da so ceste še hladne, na velikih delih oziroma odsekih je pesek, blato ter drugi negativni vzroki, kot so poškodovano vozišče po tem zimskem delu, čiščenju oziroma pluženju, in to so vzroki, ki lahko privedejo do padcev motoristov oziroma do prometnih nesreč,« je na današnji vaji poudaril Borut Drevenšek, policist-motorist na Postaji prometne policije Maribor.

Ustrezna oprema motorista je izrednega pomena

Ne gre pa samo za previdnost na cesti, še preden se zažene motorno vozilo, ga je namreč potrebno tudi ustrezno tehnično pripraviti.

»Da se naredi servis, olje, da se preveri tlak, nivoje olja, tlak zavorne tekočine, svetlobna telesa ter tudi tlak v pnevmatikah,« je pojasnil Drevenšek.

Da je vožnja varna in morebitni padci niso usodni, pa je potrebno tudi to, da je voznik v dobri psihofizični pripravljenosti, pred vožnjo ne uživa alkohola in je ustrezno opremljen.

»Sama oprema motorista ter psihofizično stanje voznika, preden zapelje na samo cesto,« je dodal.

Preberite še:

K varni vožnji lahko pripomorejo tudi usposabljanja na poligonih

K boljši pripravljenosti na cestne razmere lahko med drugim pripomorejo tudi usposabljanja na poligonih, kot jih te dni izvajajo policisti motoristi po vsej Sloveniji. 

»Treniramo slalom, malo nižje je potem manjši krog in večji krog, kjer potem vidimo, koliko lahko sam motorist nagiba motorno kolo, osmica, skozi tunel zaviranje v sili oziroma izogib oviri,« je pojasnil policist motorist.

»Po zimskem premoru ponovno sedejo na motorna kolesa in tako osvojijo tisto osnovo«

Tovrsten trening varne vožnje pa ni priporočljiv zgolj za policiste, izvajajo ga lahko vsi motoristi.

Policisti ga priporočajo na začetku vsake sezone pa tudi ob menjavi motorja, začetku vožnje s sopotnikom in tistim, ki že dolgo niso obnovili svojega znanja.

»Svetujemo voznikom motornih koles, da sami zapeljejo na poligone, kjer lahko po tem zimskem spanju oziroma po tem dolgem zimskem premoru ponovno sedejo na motorna kolesa in tako osvojijo tisto osnovo,« je še poudaril Drevenšek.

Sicer pa velja, da morajo biti tako motoristi kot tudi ostali udeleženci v prometu strpni, previdni in pozorni skozi celotno sezono, ne samo spomladi.

»Kot vedno pravim, strpnost, previdnost, zavedati se moramo, da na cesti nismo sami,« je zaključil. 

Starejše novice