Slika je simbolična.
Na seji je Zavod Bistra zaprosil za soglasje k zadolžitvi javnega zavoda. Svetniki so prošnji ugodili.

ZRS Bistra je 10. marca letošnjega leta podala vlogo za izdajo soglasja k zadolžitvi javnega zavoda v letošnjem letu. Pojasnili so, da mora zavod zaradi nemotenega likvidnostnega poslovanja za izvedno projektov najeti premostitveni kredit. 

Tako bo s poroštvom občina raziskovalnemu centru zagotovila nemoteno poslovanje. 

Dejavnost zavoda je sicer povezana z raziskovanjem, razvojem, svetovanjem in izobraževanjem. Izvajajo in so del projektov na nacionalni in evropski ravni, a največ težav povzročajo projekti, ki jih morajo izvesti in jih do povračila sredstev iz državnega proračuna financirati iz lastnih virov. 

Zavod se bo zadolžil za 200 tisočakov 

Zavod Bistra je ptujsko občino zaprosil za izdajo soglasja k zadolžitvi zavoda v višini 200 tisočakov za dobo 24 mesecev. 

V zavodu se trenutno sicer izvaja 17 projektov, v fazi prijave in oddaje pa jih imajo še 45. 

»Kot vemo za vsa sredstva evropske kohezijske politike velja pravilo, da so stroški upravičeni le, če so z operacijo neposredno povezani, so dejansko nastali, so dela opravljena in da so že vsi stroški plačani. Prav to pa povzroča zavodu likvidnostne težave, saj mora vse izdatke v naprej plačati in jih šele v določenem časovnem obdobju dobi povrnjene, kar pa navadno traja tudi več kot eno leto,« so pojasnili na Bistri. 

Trenutno ima zavod skoraj 735 tisočakov odprtih terjatev iz naslova izvajanja projektov. 

Milan Klemenc: Me navdaja skrb in dvom

Svetniki so sklep sicer sprejeli, a pred tem se je vnela debata. 

»Dobesedno se vidi, da živimo z roko v usta v tem delu in nekako - resnično se bojim tega, da bo, v primeru, da pride do tega, kot vidimo zadnje čase zlome takšnih in drugačnih finančnih institucij - se zna zgoditi, da se lahko ta sredstva, ki jim bomo dali poroštvo, prevalijo na Mestno občino Ptuj,« je skrb izpostavil Milan Klemenc, sicer iz vrst Liste Andreja Čuša. Mnenju se je pridružil tudi Franjo Rozman, svetnik iz vrst SDS. 

Andrej Lazar, sicer iz vrst SD, je izpostavil tudi dejstvo, da so projekti poplačani, ko vsi partnerji oddajo končna poročila. »Si na nek način soodvisen tudi od drugih in ko je projekt zaključen sledi financiranje,« je dejal. Lazarju se je pridružila tudi Metka Petek Uhan, sicer iz vrst Gibanja Svoboda. 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

KD (nepreverjen)

za mesanje obcinskega dreka se
200jurjev od drzave
j...m vam ma..r rdeco
gamad

Drejc (nepreverjen)

Res potrebujemo Bistro, odlagališče lokalnih politikov in project managerjev, ali bi raje denar namenili za recimo obnovo vodovoda? Bistra se lahko pohvali s takimi projekti, ki jih lahko 10-letni Singapurec čez vikend napiše in izvede.

runkl (nepreverjen)

točno to. Dobro povedano.

In reply to by Drejc (nepreverjen)

Starejše novice