Zdravstvena stroka si je enotna, cepljenje proti koronavirusu priporočajo tudi za nosečnice. Pri njih lahko ob okužbi pride do hujšega poteka bolezni, kar opažajo tudi v ptujski bolnišnici.

Nosečnice spadajo med rizične skupine, ki jih covid-19 najbolj ogroža. Po nekaterih raziskavah so tudi pogosteje hospitalizirane kot enako stare nenoseče ženske. 

Hujši potek bolezni je pogostejši predvsem v tretjem trimestru. Pri okužbi s covid-19 prenos okužbe preko matere na otroka v maternici ali med porodom ni izključen.

Priporočila so jasna. Vse nosečnice, ki še niso cepljene, naj se cepijo. 

Stroka je zdaj jasna, cepljenje za nosečnice je priporočljivo z mRNA cepivi - torej Pfizer in Moderna. Opažajo pa kar precej zmede med nosečnicami.

Nataša Borko Tavželj, specialistka ginekologije in porodništva, priznava, da imajo v murskosoboški bolnišnici »zelo veliko klicev nosečnic, kaj narediti, ali se cepiti ali se ne cepiti«.

»Ja, v tisti začetni fazi je bilo malo negotovosti, kako se opredeljevati do tega, kaj bo z otroci, malo je bilo znanega o samem virusu, to je, seveda, zdaj z izsledki, študijami, strokovnimi spoznanji, navodili, ki se širijo, tudi urejeno, tako da nobenega strahu,« razloge za zmedo med prihodnjimi mamicami opisuje Daniel Grabar, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota.

V soboškem zdravstvenem domu so nekaj nosečnic že cepili, ne opažajo pa, da bi se ta trend bistveno dvigal, pravi Edith Žižek Sapač, direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota: »Nekaj se jih je cepilo že takrat, preden so bila ta priporočila izdana, po priporočilu svojega ginekologa, nekatere tudi ne po priporočilu tudi najbrž ginekologa, zdaj kakšnega večjega interesa pa ne bi rekla, da bi opažali.«

Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj: Precepljenost nosečnic zelo slaba

V ptujski bolnišnici pojasnjujejo, da je v prejšnjem valu v tamkajšnji porodnišnici rodilo devet covid pozitivnih porodnic.

V zadnjem mesecu obravnavajo covid pozitivne nosečnice na primarnem in sekundarnem nivoju, eno nosečnico so zaradi hude oblike bolezni napotili na terciarni nivo, ostale so imele lažji potek bolezni.

Opažajo, da je precepljenost nosečnic zelo slaba: »Pozivamo nosečnice naj zaupajo stroki in naj se cepijo. En sam težki potek bolezni je dovolj, zlasti, če se to dogaja tebi ali tvojemu še nerojenemu otroku.«

Cepljene covid pozitivne nosečnice niso obravnavali.

Splošna bolnišnica Murska Sobota: 11 covid pozitivnih porodnic

V murskosoboški bolnišnici so doslej obravnavali 11 covid pozitivnih porodnic, od tega štiri v zadnjem valu. Zaradi hujšega poteka bolezni so eno prepeljali v ljubljanski klinični center.

»Seveda, pa smo imeli kar nekaj takih, ki so prišle s sumom na covid okužbo, ki je bila ovržena šele po porodu, ampak smo z njo ukrepali, kot da je covid pozitivna,« je pojasnila Nataša Borko Tavželj, specialistka ginekologije in porodništva.

To pomeni obravnavo v ustreznih, ločenih prostorih, z varovalno opremo. Kot pa pravijo v murskosoboški porodnišnici, se trudijo, kolikor se le da, da covid pozitivne porodnice nimajo občutka drugačnosti ali odrinjenosti. 

Omogočajo tudi prisotnost partnerja, na prvem mestu je varnost porodnice in otroka.

UKC Ljubljana: Ena porodnica s covidom umrla

Podatki o hospitalizacijah v Univezitetnem kliničnem centru Ljubljana kažejo, da so doslej intubirali sedem nosečnic, ki jih je doletel posebej težek potek covida. Čeprav je primerov, ki se končajo tragično, izredno malo, pa je covid-19 konec decembra v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana vseeno terjal življenje mlade nosečnice oziroma mamice. 

V ljubljanskem kliničnem centru sta danes hospitalizirani dve covid pozitivni porodnici.

Matjaž Jereb, predstojnik intenzivne enote infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je pojasnil: »Pri nosečnicah lahko proti koncu nosečnosti bolezen poteka s težjo klinično sliko. Imeli smo nekaj nosečnic tudi na oddelku za intenzivno zdravljenje, kot verjetno veste, je ena, žal, po porodu tudi umrla.«

Sicer pa so v porodnišnici Ljubljana do sedaj obravnavali približno tisoč nosečnic, ki prebolevajo ali so prebolevale okužbo covid-19 v nosečnosti.

V rdečem območju (od potrjene okužbe manj/enako deset dni) so imeli 156 porodov, torej je šlo za akutno okužbo in je bilo osebje oblečeno v obvezno varovalno opremo.

V belem območju (več kot deset dni od potrjene okužbe) so imeli 524 porodov.

»Nosečnice v večini primerov covid-19 prebolijo brez simptomov, naše nosečnice so večinoma prebolevale okužbo z blago simptomatiko, najpogostejši simptom je bil izguba okusa/voha in blag kašelj,« so še zapisali.

Na infekcijski kliniki in na intenzivnem oddelku porodnišnice pa je bilo v času okužbe zaradi poslabšanja hospitaliziranih približno 30 nosečnic, ki so potrebovale neinvazivno podporno terapijo s kisikom.

Šest nosečnic je imelo hud/kritičen potek bolezni in so potrebovale intubacijo, ena je bila na ECMO, ena pa je, kot že omenjeno, umrla.

Zaenkrat nimajo podatka o številu cepljenih nosečnic.

Starejše novice