Foto: BoBo
Premier Janez Janša se je na Twitterju odzval na dogajanje na današnjih protestih proti vladnim omejevalnim koronskim ukrepom. Zapisal je, da napadi in grožnje niso ustavna pravica do zborovanj.

Premier Janez Janša je ob današnjem dogajanju na protestih v Ljubljani ministrstvo za notranje zadeve pozval, naj ukrepa, saj vodstvo policije v Ljubljani »očitno ni sposobno preventive«.

Janša z objavo na Twitterju

»Fizični napadi, grožnje s smrtjo zdravnikom, novinarjem in tako dalje, ki zgolj opravljajo svoje delo, oviranje prometa in kršenje ukrepov proti covidu-19 niso ustavna pravica do zborovanj. Vodstvo policije v Ljubljani očitno ni sposobno preventive in čas je, da ministrstvo za notranje zadeve ukrepa,« je še zapisal.

Protestniki nad novinarske ekipe

Protestniki, ki so se zgodaj popoldne zbrali v središču Ljubljane in protestirali proti pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) ter zahtevali takojšnje predčasne volitve, so se nato podali po ljubljanskih ulicah in za nekaj časa ohromili promet, med drugim na Celovški cesti in ljubljanski severni obvoznici.

Kritični so bili tudi do zdravnikov in tudi do poročanja medijev, ob tem pa so ob vklopih ovirali nekatere novinarske ekipe, med drugim ekipi Kanala A in POP TV, in proti njim metali različne predmete in pljuvali. Varnostnik, ki je spremljal omenjeni ekipi, je tudi lažje poškodovan.

Napade sta obsodili obe novinarski združenji.

Na protestih uporaba prisilnih sredstev

Velika večina ljudi, ki so se po pohodu po Ljubljani, vrnili pred parlament na Trg republike, je tega že zapustila, tudi zaradi ukrepov policije, ki jih je večkrat pozvala, naj se razidejo, proti nekaterim protestnikom pa uporabila tudi prisilna sredstva.

Policisti bodo za zagotovitev varnosti in vzpostavitev javnega reda ravnali skladno s svojimi pooblastili, v primeru neupoštevanja ukazov pa bodo uporabili tudi prisilna sredstva, so že sredi popoldneva sporočili policisti.

Starejše novice