V Radvanju bo lastnik zemljišč in investitor SH Global Skupina kmalu začel graditi novo butično rezidenčno naselje Radvanje Nature Luxury. Prvi prebivalci nove soseske naj bi se v bližino Pohorja in Rožnodolskega potoka preselili že prihodnje poletje.

Na slabih šestih hektarjih bo zraslo 82 nadstandardnih enostanovanjskih hiš in šest vila blokov s skupno 32 stanovanji. Pritličja večstanovanjskih zgradb bodo namenja mirnim poslovnim dejavnostim, na primer kavarni, fitnesu in zasebnemu vrtcu. Soseska naj bi se tako kar najbolj približala samooskrbi.

Projekt je sprojektiran z nizkim faktorjem pozidave, ta znaša 0,19.

Vir: SH Global Skupina

V celoti ograjeno naselje med Zvezno in Kosovo ulico ter Lackovo cesto bo imelo dva uvoza z Lackove ceste, zapornic na zasebni cesti za zdaj niso predvideli. Že izdana gradbena dovoljenja omogočajo takojšnji pričetek gradnje hiš – ali v lastni režiji ali po naročilu.

Vir: SH Global Skupina

Pa cene?

Cene komunalno opremljenih gradbenih parcel, velikih od 133 do 1.500 kvadratnih metrov, se v načrtovani radvanjski soseski začnejo pri okoli 200 evrih za kvadratni meter.

Na vseh zemljiščih obstajata tako možnost gradnje klasične masivne nizkoenergijske, pasivne ali ničenergijske hiše kot tudi aktivne hiše iz ekoloških materialov pri partnerskem podjetju Marles hiše Maribor.
 

Tu bodo kmalu začeli graditi novo sosesko.

Sodobni objekti bodo merili od 140 do 260 kvadratnih metrov neto površine. Graditelji so predvideli tri različne tipe hiš, a bo v sodelovanju z arhitekti naselja arhitekture in tlorise mogoče tudi spreminjati oziroma prilagajati lastnim potrebam.

Za Marlesovo hišo bo treba odšteti od okoli 216.000 evrov brez DDV. Skupaj z zemljiščem in finalizacijo bo tako za najcenejšo hišo na ključ treba odšteti okoli tristo tisočakov.

Cene 50 do 70 kvadratnih metrov velikih stanovanj ali 120 kvadratnih metrov velikih penthousov na vrhu stavb bodo znašale med okoli 2.300 in 2.500 evrov na kvadratni meter.

Zastopnik SH Global Skupine Tomaž Polak na lokaciji načrtovane stanovanjske soseske

Prva hiša je že naročena

Zastopnik SH Global Skupine Tomaž Polak je povedal, da je zanimanje za nakup nepremičnin v načrtovani soseski veliko: »Po naših informacijah gre za največje naselje enostanovanjskih objektov v Sloveniji. En večji kompleks je že prodan, tudi prva montažna hiša je že naročena.«

Tomaž Polak je povedal, da se za nakup zanimajo domačini, predvsem podjetniki in poslovneži, pa tudi zdomci, ki so delali v tujini: »Kaže, da bo med kupci veliko slednjih.« Priznal je, da luksuzna stanovanjska soseska najbrž ne bo primerna kot rešitev prve stanovanjske stiske, a dodal: »Se pa najdejo tudi taki primeri.«

Z leve: direktor podjetja Marles hiše Maribor Bogdan Božac in zastopnik SH Global Skupine Tomaž Polak

Med naravo in mestom, med tradicijo in sodobnostjo

Pri snovanju sodobne oziroma brezčasne arhitekture z veliko lesa so se v podjetju Marles hiše Maribor ozirali po starejšem Marlesovemu naselju v bližini, ki na trgu še vedno dosega dobre cene.

Direktor najstarejšega in največjega slovenskega proizvajalca lesenih montažnih objektov Bogdan Božac je poudaril, da težijo h gradnji z naravnimi, ekološkimi materiali: »Grajeni objekti bodo najmanj nizkoenergijski, v veliki večini pa verjetno pasivni ali aktivni. Kupcem bodo torej omogočali pridobivanje nepovratnih finančnih spodbud Eko sklada

Vir: SH Global Skupina

Lani je bilo za kvadratni meter stanovanja v Mariboru treba odšteti 1.260 evrov

Po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije so cene hiš v Mariboru v povprečju skoraj 60 odstotkov nižje od tistih v Ljubljani.

Povprečna cena hiše s pripadajočim zemljiščem v Mariboru je lani znašala blizu 120.000 evrov, v okolici štajerske prestolnice pa so bile cene še za 15 do 20 odstotkov nižje.

Za kvadratni meter stanovanja v Mariboru je bilo lani v povprečju treba odšteti 1.260 evrov.

Informacije o novem naselju je mogoče dobiti v info točki v Radvanju.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice