Dela, ki bodo trajala približno štiri mesece, se začenjajo ta ponedeljek. Obsegajo obnovo cestišča, pločnikov in kolesarskih poti ter zamenjavo vodovoda in druge komunalne infrastrukture.

Občani Mestne občine Ptuj bomo priča popolni rekonstrukciji Ulice 5. prekomorske, v prvi fazi gradnje bo šlo za območje od križišča s Peršonovo ulico do krožišča z Volkmerjevo cesto.

Dela se bodo začela 24. maja 2021 in predvidoma končala 30. septembra 2021

V sklopu projekta bodo Javne službe Ptuj zamenjale celotno asfaltno vozišče in pri tem poskrbele za ustrezno meteorno kanalizacijo, obnovile bodo pločnike za pešce in uredile kolesarske poti na vozišču. 

»Tega projekta se res veselimo. Večina občanov postavlja kot prioriteto obnovo cestne infrastrukture, izgradnjo kolesarskih poti in krožnih tokov, zato da bodo varni naši otroci, pa tudi vsi drugi udeleženci v prometu.«

Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj

Celotna razdalja izvedbe cestnih del je 1024 metrov. Za čas izvedbe del bo uvedena popolna zapora ceste v dveh fazah.

Od 24. maja do 15. julija bo zapora od križišča s Peršonovo ulico do priključka pred parkiriščem Spar. Obvoz bo potekal po Peršonovi ulici in Volkmerjevi cesti na Ulico 5. prekomorske. 

Prva faza cestne zapore - od 24. maja do 15. julija.

Od 15. julija do 30. septembra bo zapora od priključka na parkirišče Spar do novega križišča na Volkmerjevi cesti. Obvoz bo potekal po Volkmerjevi cesti in Kraigherjevi ulici na Ulico 5. prekomorske.

Druga faza cestne zapore - od 15. julija do 30. septembra.

Mestna občina obljublja, da bo v času gradnje poskrbljeno za tiste, ki imajo parkirna mesta na tem prostoru, in tudi za neoviran prehod do svojih stanovanjskih hiš.

Na Ulici 5. prekomorske bo začasno ukinjenih 23 parkirnih mest.

Nadomestno parkiranje bo omogočeno na prostih parkiriščih Volkmerjeve ceste ter pri trgovini Spar na Ulici 5. prekomorske.

Spremenjen parkirni režim
Spremenjen parkirni režim.

Javne službe Ptuj bodo na svoji spletni strani sproti obveščale o zaporah in vseh potrebnih informacijah tam živečim. Kljub temu upajo na čim manj zapletov pri gradnji in od občanov pričakujejo strpnost in razumevanje.
 
Komunalno podjetje Ptuj bo zamenjalo glavni vodovod in hišne priključke ter obnovilo drugo komunalno infrastrukturo, kot so telekom ter kabelski in elektro vodi. Obstoječi cevovod iz leta 1985 je dotrajan in v slabem stanju, zato bo ob zamenjavi trenutnega PVC materiala s kakovostnejšim pričakovati tudi popravilo okvar, ki se na cevovodu sedaj pojavljajo. 

V ptujskem komunalnem podjetju opozarjajo, da bo v času vezav glavnega vodovoda in priključkov motena oskrba s pitno vodo. V celotnem času del lahko pričakujemo dve do štiri motnje, o katerih bomo Ptujčani pravočasno obveščeni.

Županja Mestne občine Ptuj se zaveda, da gre gre za del ceste, ki je v zelo poseljenem območju, zaradi česar bo prenova vplivala na veliko število ljudi. 

Zato so na občini vse informacije strnili tudi v informativni letak, ki so ga poslali vsem gospodinjstvom v občini, kajti: »Želimo si, da bi bilo tekom izvajanja čim manj zapletov in slabe volje, za katero pa, seveda, vemo, da se ji ne bomo mogli izogniti.«

Naložba v skupni vrednosti okrog 950.000 evrov bo v celoti financirana iz občinskih sredstev. To je komaj pričetek del, naslednje leto bo zgrajen še del od Osnovne šole Ljudski vrt do križišča s Peršonovo ulico, naslednji faza, predvidena za leto 2023, pa sledi od krožišča proti Mestnem vrhu.

Dela na cestah je na Ptuju še veliko. V Mestni občini je urejenih le 70 kilometrov cest, urediti pa bi jih bilo treba še 150 kilometrov. Zato bo občina v naslednjem proračunu za cestno infrastrukturo poskusila zagotoviti še več sredstev

»Potrebe so velike in to je treba prioritetno naslavljati, ker je to je osnovna infrastruktura, na kateri lahko gradiš vse naprej. Od tega je odvisen še marsikateri drugi projekt, na primer izgradnja stanovanjskih enot. Vse to je povezano in zato želimo pripraviti tudi teren in predpogoje, da se bo na Ptuj še marsikdo priselil.«

Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice