Foto: Bobo
Nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ni izkoristila možnosti, da bi upravnemu sodišču na današnjem naroku predstavila svoje razloge za pritožbo zoper odločitev protikorupcijske komisije.

Protikorupcijska komisija je namreč ugotovila kršitve integritete in določb o prepovedi in omejitvah v zvezi s sprejemanjem daril. Sodišče bo tako odločalo brez izvedenega naroka.

Na mariborski enoti upravnega sodišča je namreč sodni senat pod vodstvom sodnice Andreje Veselič danes pričakoval tako predstavnike Komisije za preprečevanje korupcije kot Pivčevo in njenega pooblaščenca Stojana Zdolška, a je prišel le pooblaščenec prve Gregor Pirjevec.

Veseličeva je ob tem povedala, da je bilo vabilo na narok pravilno vročeno tako aktualni predsednici nove politične stranke Naša dežela kot njenemu odvetniku. Ker nobenega od njiju na sodišče ni bilo, bo sodni senat odločitev o zadevi sprejel v mesecu dni in o tem obe strani obvestil v pisni obliki.

Ne Pivčeva ne Zdolšek danes za STA vsebine pritožbe nista želela komentirati, slednji pa je glede današnjega neprihoda na sodišče pojasnil, da sta se to odločila glede na procesne možnosti, ki jih daje zakon.

Pivčeva se sooča s sumi kršitev etike in prepovedi sprejemanja daril

Komisija za preprečevanje korupcije je lani uvedla preiskavo zoper Pivčevo in izolskega župana Danila Markočiča. Pri takratni predsednici DeSUS in ministrici je preiskovala dogodke v Izoli in na Krasu v letih 2019 in 2020, in sicer sume kršitev etike in integritete javnega sektorja ter sume kršitev prepovedi oziroma omejitev sprejemanja daril.

Pivčeva, ki se je morala od lanskega poletja soočati z očitki zaradi prepletanja službenega in zasebnega ob njenih obiskih po državi, je z ministrskega položaja odstopila jeseni, še pred odhodom z ministrstva pa se je poslovila tudi z vrha DeSUS.

Komisija zaradi sprememb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki so začele veljati 17. novembra lani in so spremenile pogoje za javno objavo njenih ugotovitev, do dokončnega razpleta zadeve ne sme objaviti ugotovitev o konkretnem primeru, niti ne sme razkrivati dejanskega stanja, ki ga je ugotovila v postopku in je zapisano v ugotovitvah.

Kršitev ugotovili v dveh primerih

Ekipa Pivčeve je januarja, ko je Komisija za preprečevanje korupcije potrdila, da so bile ugotovljene kršitve, sporočila, da so ugotovite preiskave pokazale, da je nekdanja ministrica sama plačala stroške nočitev v Izoli, v primeru Vina Kras pa da ni bilo kršitev.

Vendar so s Komisije za preprečevanje korupcije na to odgovorili, da gre v tem sporočilu za »selektivno podajanje informacij glede ugotovitev komisije, ki ne odražajo celovitega dejanskega stanja«.

Zanikajo navedbe, da bi si bila izrek in obrazložitev ugotovitev v nasprotju, poleg tega so v dveh primerih ugotovili kršitev dela zakona, ki opredeljuje prepovedi in omejitve v zvezi s sprejemanjem daril.

Pivčeva je po teh pojasnilih ocenila, da je Komisija za preprečevanje korupcije s svojim dodatnim odzivom kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, kar je po njenem nedopustno. Kot je zapisala, bo svojo ustavno pravico zaščitila na ustreznih sodnih institucijah.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice