FOTO: Civilna iniciativa proti kompostarni
Prebivalci že več let neuspešno opozarjajo na problematiko kompostarne na otoku na Muri v Ceršaku. Kompost so zdaj odložili v Pesniški dolini.

»Na polja v Pesniški dolini navažajo kompost iz kompostarne Ceršak - to je tisti okoljsko sporen (milo rečeno) objekt na otoku na Muri, proti kateremu se okoljevarstveniki borijo že vrsto let,« je na Facebooku objavil Bojan Javornik. 

Zapisal je da je v tem primeru, 'kompost' poln plastike.

»Kompostarna, ki bi morala plastiko izločiti, tega očitno ne dela. Na poljih pa se napoveduje nova kontaminacija,« je dodal. 

Njegovo objavo je delila stranka Levica, v imenu katere je Javornik leta 2018 tudi kandidiral za poslanca v volilni enoti Maribor.  

»Slavni 'kompost' podjetja Kogal ni več le težava našega kraja,« pa so ob tem zapisali na Facebook strani Civilne iniciative proti kompostarni v Ceršaku. 

Problem, ki se vleče že več let

Spomnimo ... Civilna iniciativa iz Ceršaka se skupaj z Zvezo društev Moja Mura že leta bori za zaprtje omenjene kompostarne.

Skupaj opozarjajo na morebitne negativne posledice njenega obratovanja tako za prebivalce slovenskih kot avstrijskih občin ob Muri.

Menijo, da je delovanje tovrstnega predelovalnega obrata na otoku sredi reke povsem nerazumno in da odložen material ogroža vodovarstvena območja ob Muri.    

Na neznosne razmere zaradi smradu, ki je prisotno zlasti v poletnem času, opozarjajo tudi tamkajšnji prebivalci. Ti so v preteklosti že večkrat izvedli proteste.

Na kompostarno opozorili tudi upravljalci vodovodnih sistemov 

O problematiki kompostarne sta novembra lani ministrstvo opozorila tudi dva upravljavca vodovodnih sistemov na območjih ob Muri, to sta murskosoboško podjetje Vodovod sistema B in Javno podjetje Prlekija iz Ljutomera.

»V primeru visokega vodostaja in poplavljanja otoka lahko pride do odplavljanja odpadnih snovi iz kompostarne in iz skladišč ob njej v Muro in na vodovarstvena območja. Kompost lahko pride v podtalno vodo in infiltracijsko območje, ki napaja črpališča pitne vode za okoli 100.000 prebivalcev,« so opozorili.

Izredni inšpekcijski nadzor Kompostarne Ceršak, ki je bil izveden 22. februarja, potem ko ga je po sestanku s predstavniki občine in civilne iniciative obljubil okoljski minister Andrej Vizjak, ni pokazal večjih nepravilnosti.

Po inšpekcijskem nadzoru je bilo podjetju izrečeno opozorilo, da mora do 1. maja umakniti kompost, ki ga skladišči znotraj 15-metrskega pasu ob reki Muri.

Inšpektor je bil obveščen, da so do 30. aprila v celoti odstranili kompost, ki so ga tam skladiščili.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice