Letos je v zraku več trdih delcev PM10 in več dušikovih oksidov kot lani tak čas, opaža Agencija Republike Slovenije za okolje. V oktobru in novembru se zaradi goste megle, ki se nabira v kotlinah, zrak skupaj z izpusti zadržuje več dni.

Lani je v teh dveh mesecih veliko deževalo, dež pa je z izpiranjem ozračja povzročil, da je bila tudi onesnaženost zraka manjša. Posledično je bilo manj tudi temperaturnih obratov, ki so bili letos precej pogosti, poroča STA.

»Trenutno se v celotni celinski Sloveniji soočamo s čezmerno onesnaženostjo zraka z delci PM10,« navaja Agencija Republike Slovenije za okolje. 

Državni meteorologi bodo ob koncu kurilne sezone naredili tudi analizo kakovosti zraka v povezavi z ukrepi, ki so bili sprejeti za preprečevanje širjenja covida-19, poroča STA

»Pričakujemo, da bo v vremensko neugodnih pogojih stanje glede delcev PM10 slabše, saj je njihov glavni vir kurjenje lesa v neučinkovitih pečeh,« so navedli.

Najbolj zrak onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les

Dodajajo, da zaradi epidemije pričakujejo, da bo oznesnaženost zraka višja predvsem zato, ker smo več doma in bomo zato tudi več kurili.

»Najbolj onesnažujejo zrak zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih nepravilno kuri oziroma se za kurjenje uporabljajo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka,« so že zapisali na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Glavni vir dušikovih oksidov pa je promet, poroča STA, ki se je zaradi zaprtja šol, dela od doma in zaprtja javnega prometa zmanjšal, kar pa ne velja za gostoto prometa tovornih vozil, ki se v drugem valu epidemije ni zmanjšal.

Napoved PM10 za današnji dan, 27. novembra

Danes lahko pričakujemo zmerno onesnaženost zraka z delci PM10 v celinski Sloveniji. Na Primorskem bo onesnaženost nizka, so zapisali na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Napoved onesnaženosti zraka z delci PM10

V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci PM10 Agencija Republike Slovenije za okolje priporoča, da:

  • ne kurimo lesa v pečeh in kaminih, če imamo druge možnosti ogrevanja,
  • zmanjšamo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva,
  • uporabljamo javni prevoz namesto osebnih vozil,
  • ne kurimo na prostem.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice