Slika je simbolična.
Ptujskemu jezeru bodo znižali gladino za dva metra.

Na območju akumulacijskega bazena hidroelektrarne Formin bodo letos, predvidoma med 22. do 30. septembrom izvajali sanacijo naklonskih površin asfaltne obloge.

Tako nadaljujejo z obnovo nekaterih poškodovanih delov obloge, kar je posledica več kot štiridesetletnega izrazitega delovanja vetrov, razlagajo na Dravskih elektrarnah Maribor. 

Letos bodo obnavljali obloge na desni, šturmovski strani jezera. 

Gladino bodo znižali za dva metra

Izvedba tega postopka pa zahteva znižanje vodostaja akumulacijskega jezera za dva metra. S praznjenjem bodo začeli 22. septembra, potekalo pa bo do deset centimetrov na uro. 

24. septembra bodo začeli izvajati sanacijo, ki bo predvidoma zaključena 29. septembra. Takoj po zaključeni sanaciji pa bodo začeli s ponovnim polnjenjem bazena do običajne višine.

Sanacija prestavljena zaradi rib 

Spomnimo, da so Dravske elektrarne Maribor sanacijo že napovedale za začetek septembra.

Ribiška družina Ptuj in Zavod za ribištvo Republike Slovenije pa sta dravske elektrarne obvestila o večji količini ribjih mladic na plitvinah Ptujskega jezera. 

Te se najverjetneje, tekom nižanja nivoja vode, ne bi uspele pravočasno umakniti v globje predele jezera. Posledično bi lahko, z nižanjem vodostaja, nastala huda škoda na ekosistemu Ptujskega jezera. 

Takrat so se odločili, da bo nižanje vodostaja predstavljeno. To bo - kot omenjeno - v naslednjih dneh. 

Starejše novice