Foto: osebni arhiv Ženskega pevskega zbora Lilith
Ko pomislimo na ptujski Ženski pevski zbor Lilith nam misli napolnijo prijetni glasovi. Pa ste vedeli, kako veliko vlogo pri petju ima dihanje? Ženske iz zbora Lilith zdaj svoje znanje o dihanju širijo.

Ob pogovoru s prebolevniki koronavirusa pogosto naletimo na en skupni dejavnik. Pojavijo se težave z dihanjem, ki lahko močno vplivajo na kvaliteto življenja posameznikov.

Toda kaj ima koronavirus skupnega z Ženskim pevskim zborom Lilith

Projekt dihanje

Pri petju je izjemnega pomena dihanje. Zato so se ptujski angelski glasovi zbora Lilith odločili, da bodo svoje znanje prenesle na tiste, ki v tem času to najbolj potrebujejo. Zagnale so Projekt dihanje

Četudi je dihanje naraven proces vsakega človeka, pa lahko nepravilno dihamo že kot otroci. To slabi kapaciteto pljuč. Če dihamo preplitko ne pride do izmenjave plinov, zrak je ujet v spodnjih delih pljuč in to zmanjša učinkovitost, poveča možnost razvoja bakterij, slabi imunski sistem ...

Razlogi za nepravilno dihanje so večinoma sedenje, stres, vlečenje trebušne prepone navznoter, gibalna lenoba ... 

»Smisel projekta je, da z zavestnim globokim dihanjem, petjem in glasbo zmanjšujemo probleme in posledice razmer, v katerih smo se znašli zaradi epidemije covida-19 in tako aktivno prispevamo k uresničitvi stebra za samostojno, zdravo in varno življenje vseh generacij,« je za Ptujinfo pojasnila predsednica zbora Gordana Jović. 

Globok, zavestni dih za večjo količino kisika

Ste kdaj pomislili, da na prekomerno utrujenost vpliva tudi to, da ne dihate pravilno? Prav to učijo Lilith.

Posameznike želijo naučiti pravilnega dihanja, globokega, zavestnega. S takim dihom v telo vnesemo večje količine kisika, kot pri običajnem, plitkem dihu. 

»Hkrati pa s projektom ob zvokih meditativnih glasbil blažimo tudi posledice na psihičnem področju. Gre za globinske sprostitve telesa in našega uma,« doda predsednica zbora.  

Ženske, ki ljubijo glasbo, v svoje učne ure dihanja tako vključijo tudi to. Pravijo, da je glasba medij, ki ima neposreden dostop do človekovega čustvenega in podzavestnega sveta.

Glasba tako izzove tudi čustva, ki stimulirajo kognitivno delovanje in spomin na dogodke. 

»Raziskave različnih vej znanosti človeškega uma in telesa, pa vedno bolj z gotovostjo trdijo o pozitivnih učinkih valovanja zvoka in vibracij, ki potujejo v ali po telesu,« Jović razlaga o pozitivnih učinkih glasbe. 

Zbolele članice zbora in posledice občutile na svoji koži

Gordana Jović, predsednica zbora, razkrije, da je za koronavirusom zbolela več kot polovica njihovih pevk. Tako so na lastni koži občutile bolezen in njene posledice. 

»Na vajah smo ugotovile, da nam razne dihalne tehnike, ki jih uporabljamo in se jih učimo na naših vajah, pomagajo pri lajšanju dihalne stiske in lahko ponovno zadihamo s polnimi pljuči. To pridobljeno znanje želimo deliti tudi naprej, saj res pomaga,« o ideji pove Jović. 

Temu je sledilo, da so se članice zbora prijavile na projekt Spodbude za čezsektorsko delovanje pri razvoju rešitev za dolgoživo družbo. Po razmisleku so ugotovile, da lahko tudi one prispevajo k izboljšanju družbe.

A članice so želele svoje znanje poglobiti, zato so se začele izobraževati v tehnikah gibanja. Povezale so se z vokalistom Blažem Vidovičem, s trenerko Tatjano Rutar in profesorico glasbe Jasno Drobne in se dodatno obogatile z znanjem. 

»Po tehtnem razmisleku smo izbrale in povezale vso znanje v 45-minutno delavnico« 

Dekleta in ženske skupine Lilith redno sodelujejo z domom upokojencev in so jih tako v projekt vključile že na začetku: »Po tehtnem razmisleku smo izbrale in povezale vso znanje v 45-minutno delavnico« 

Najprej so svoje znanje o dihanju obogatili zaposleni doma, nato še stanovalci. O dihanju so se učili tudi starši pevk ter prijateljice. 

Jović pove, da za udeležbo na delavnici ni starostne omejitve, izvajajo pa se lahko stoje ali sede, v naravi ali v prostoru. 

Najprej ogrevanje telesa, nato učenje dihanja s polnimi pljuči

Urice pa potekajo nekako tako: najprej se željni znanja o dihanju ogrejejo z vajami, ki so jih predlagali zdravstveni centri. Pri tem s petjem določenega samoglasnika izdihujejo in se že takrat nehote osredotočijo na globok vdih in izdih. 

Sledi tehnika ruskih dihalnih vaj, pri kateri s sunkovitimi kratkimi vdihi skozi nos in določenim gibanjem povečamo dotok kisika v možgane in telo. 

Po vajah sledi še umirjanje. Igrajo na meditativne zvočne posode, ki jih lahko udeleženci držijo v rokah in tako tudi fizično začutijo vibracije, ki potujejo v telo.

Za konec z udeleženci zapojejo še kakšno pesem, »saj smo navsezadnje le pevke,« še šaljivo prida predsednica zbora.

»Preprosto ljudje začnejo lažje, globje in ozaveščeno dihati s polnimi pluči. Ne nazadnje smo ljudje socialna bitja in potrebujemo druženje. Po vseh naporih in preizkušnjah, ki jih prinaša vsakodnevno življenje, pa je še kako potrebno sproščanje ob in z glasbo,« zaključi vodja zbora Lilith.  

Starejše novice