Kratke majice, ki razkrivajo popek, kratke hlače, ki ne prekrijejo zadnjice, in majice z žaljivimi napisi so oblačila, za katera se mnogi strinjajo, da ne spadajo v šolsko okolje.

Na Osnovni šoli Rogatec boste na hodnikih pa tudi v učilnicah težko našli učence, ki bi bili neprimerno oblečeni.

Medtem ko mnogi ravnatelji tarnajo nad tem, da se v tej smeri nič ne da narediti, ravnateljica Osnovne šole Rogatec dokazuje nasprotno.

»Vse se da, če se hoče in če imaš pravi pristop. Mi smo v bistvu začeli v lanskem šolskem letu, ko smo opazili določene posameznike, ki so oblečeni neprimerno za etično-moralno osnovnošolsko vzgojo oziroma izobraževanje in smo na razrednih urah spodbudili razrednike, da so se o teh stvareh otroci sami izjasnili oziroma kaj bi želeli spremeniti,« je dejala ravnateljica Osnovne šole Rogatec Alenka Virant.

Nova pravila so oblikovali skupaj z učenci

Da bi učenci bolj jasno razumeli kakšna oblačila in obnašanje je primerno za šolo, so skupaj s strokovnimi delavci, izoblikovali nova pravila, ki so v veljavo stopila 20. marca.

»Pri razrednih urah smo debatirali, kaj bi morali spremeniti, kaj je primerno oziroma ni primerno za šolo,« je povedal devetošolec Žiga Strajnih.

Prišli so do zaključka, da je za vzpostavitev kulturnega šolskega okolja ključno, da se učenci primerno oblečejo. Tako so manj izpostavljeni morebitnim opazkam in žaljivkam, hkrati pa s tem spodbujajo tudi bolj spoštljiv odnos med učenci.

»Zame ni nekaj veliko drugače. Ampak na splošno pa se ne sme nositi takšnih krajših majic in krajših hlač in majic z žaljivimi napisi, pa tudi predolgih nohtov ne, za varnost vseh,« je povedala devetošolka Marija Fric.

»Pri nas to ni bila neka taka težava, razen nekaj teh žaljivih zapisov je bilo prisotnih lani. Takrat smo samo opozorili učence, ko smo pa to zapisali med pravila, pa smo dali stvari večjo težo,« je dodala pomočnica ravnateljice Samanta Žibert.

Tako učenci kot njihovi starši so novost zelo dobro sprejeli.

»Vredi mi je, da imamo zdaj ta pravilnik. Gre za neko spoštljivost tudi,« je dejala učenka Ana Maribeli in z njo se strinja tudi sošolec Denis

»Starši so soglasno to podprli, sprejeli. Eni so bili tudi za to, da prepovemo make up, pa barvanje las in podobno, a v takšne posege nismo šli,« pa je odziv staršev opisala ravnateljica Virant.

Pregledi šolskih torb, prepoved pametnih ur in telefonov

Ob kodeksu oblačenja pa so na šoli sprejeli tudi pravilnik, ki pod točno določenimi pogoji, ravnateljici oziroma pooblaščeni osebi dovoljuje pregled šolske torbe in osebnih predmetov učenca.

»In pa seveda prepoved uporabe mobitelov in celotna procedura, kako potem naprej. Telefoni so prepovedani, ker so moteči, pametne ure in vse druge akustične naprave tudi, ker so moteče in to imamo zdaj v novem pravilniku,« je pojasnila Virant. 

»Pri pregledovanju torb ne vidim nič slabega. Če učitelji sumijo, da ima kdo kaj nevarnega sebi in ostalim, da zavarujejo,« je odločitev komentiral devetošolec Žiga Strajnih, ki ga to, da so torbe pregledane na nek način tudi pomirja in se v šoli zato počuti bolj varnega.

Za odločnost je potreben tudi pogum, je še poudarila Virantova, ki bi si sicer, sploh v luči nedavnih dogodkov in groženj s strelskimi napadi, od ministrstva za izobraževanje, želela konkretnejša navodila.

»Potem smo pa iskali te protokole po spletnih straneh, pa nikjer nič ne piše. To je bilo, znajdi se vsaka šola po svoje. Sem se pa že navadila, da je treba včasih na hitro uporabiti zdravo kmečko pamet,« je razložila Virant.

Virantova pravi, da je v zadnjih dneh, praktično iz celotne Slovenije prejela več pohval za drzno potezo. Ponosna pa je tudi na svoje učence, saj, da so spremembe sprejeli zelo zrelo.

Komentarji (1)

GRANATA (ni preverjeno)

G. Alenka, bravo! Tako se vodi šolo..., poklon.

Starejše novice