Slika je simbolična.
Emisije iz Bioplinarne Ormož motijo okoliške prebivalce, občina je zato sklicala sestanek, na katerem so bili dogovorjeni ukrepi.

V zadnjih mesecih se med občani občine Ormož pojavljajo očitki o emisijah, ki naj bi prihajali iz Bioplinarne Ormož. Emisije naj bi zaznali v več okoliških naseljih, na župana občine Ormož pa je bila naslovljena tudi civilna pobuda.

Zaradi tega je Danijel Vrbnjak, župan občine Ormož, sklical skupni sestanek, ki so se ga poleg vodstva in predstavnikov občine udeležili tudi lastnik in direktor Bioplinarne Ormož, predstavnik civilne iniciative in predstavnik liste Gradimo Prihodnost Skupaj.

Inšpekcijski pregledi naj bi se vršili dnevno

Direktor Bioplinarne Ormož je zagotovil, da je bila po spremembi lastništva bioplinarna temeljito obnovljena, pri proizvodnji pa se ne uporablja nobenih klavničnih odpadkov ali mulja, temveč izključno surovine, za katere imajo izdano okoljevarstveno dovoljenje.

Transporti surovin se ne vršijo ponoči, saj je sistem pod varnostnim nadzorom. Med surovinami, ki jih koristijo pa so silaža, piščančji gnoj, sirotka in gnojevka.

Celotno Bioplinarno naj bi ugašali par ur dnevno, redno pa se vršijo inšpekcijski pregledi.

Med ukrepi tudi pokrivanje piščančjega gnoja s folijo

Na sestanku so bili dogovorjeni naslednji ukrepi: 

  • do konca meseca marca 2023 bodo zatesnili vhodno dozirno in izhodno jamo;
  • do konca meseca junija 2023 bodo pokrili oba končna zalogovnika z baloni;
  • piščančji gnoj se bo pokrival s folijo, dokler je na skladišču;
  • ko se zazna intenziven vonj, se takoj obvesti upravljalce, da se preveri v kateri fazi procesa je prišlo do emisij, lahko se tudi pride takoj pregleda s strani pristojnih oseb občine Ormož.

Ukrepi se bodo redno spremljali po dorečeni časovnici, so še dorekli.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice