Pogovarjali smo se z Rebeko Škaper, mlado ustvarjalko, ki izdeluje prikupne izdelke za otroke pod imenom Nada - ustvarjeno z ljubeznijo.

Naglavni traki, kvačkani copatki, dekoracije za otroške sobe, paketi za novorojenčke, torbice ... Vse to nastaja z ljubeznijo izpod rok mlade ustvarjalke Rebeke Škaper.

O tem, kako je začela in od kod ideja za ustvarjanje izdelkov za otroke, pa nam je zaupala naslednje. 

Občutek, ko nekaj ustvariš čisto sam, je neprecenljiv

Kot nam pojasni Rebeka, jo ustvarjanje že od nekdaj veseli. Že med študijem na Pedagoški fakulteti je morala biti ustvarjalna in kreativna, ustvarjanje pa ji je nato še posebej priraslo k srcu. 

»Navdušenje in ponos, ki ga čutiš, ko nekaj ustvariš čisto sam, je neprecenljiv. Je pa v ozadju moje ljubezni do ustvarjanja v veliki meri moja mama, katera že od malih nog kvačka in plete in me je to ustvarjanje spremljalo že od otroštva,« nam zaupa.

Izdelke je Rebeka sprva ustvarjala zgolj za dušo. Podarjala jih je prijateljem in družini, nato pa se je odločila, da svojo dejavnost razširi in začne izdelke prodajati tudi ostalim. 

»Novembra 2020, med absolventom, sem se tako odločila, da registriram dejavnost na upravni enoti kot osebno dopolnilno delo in začnem izdelke tudi prodajati,« razlaga.

Prikupni izdelki za otroke

Pod znamko ustvarjeno z ljubeznijo se v večji meri prodajajo izdelki za otroke, nekaj pa je tudi izdelkov za odrasle.

Kot razloži ustvarjalka, so vsi izdelki izdelani ročno, lahko so šivani, kvačkani ali pa pleteni, najpogosteje pa se jih izdeluje po naročilu. 

»Med izdelki najdete trakove za ušesa, kape in šale, rutke, odejice, elastike, torbice, nogavičke, ninice za dojenčke in dekoracije za otroške sobice – izdelujem mavrice in imena oziroma napise za na vrata ali steno.

Nekatere svoje izdelke sem združila tudi v paket in tako je nastal prvi paket za novorojenčka, ki je bil podarjen kot darilo ob rojstvu,« pravi lastnica ustvarjeno z ljubeznijo. 

Po novem so v ponudbi tudi personalizirani izdelki, in sicer ročno vezenje, s pomočjo katerega se na trakove, ninice in rute doda imena: »Pred kratkim sem se preizkusila še v ročnem vezenju in tako so ninice postale personalizirane – z možnostjo dodatka imena.«

Ime se nanaša na mamo in ljubezen do ustvarjanja

Ko se je Rebeka odločila, da bo registrirala dejavnost in začela svoje izdelke tudi prodajati, ji je bil največji izziv izbrati ime za socialna omrežja, torej kako se bo predstavljala oziroma pod kakšnim imenom bo prodajala svoje izdelke.

»Želela sem, da se v ozadju skriva razlog, zakaj sem se sploh začela ukvarjati s prodajo svojih izdelkov, zato sem izbrala ustvarjeno z ljubeznijo – zaradi ljubezni do ustvarjanja in nada – zaradi moje mame Bernarde, ki jo kličejo Nada in je bila moj navdih za začetek ustvarjanja,« razloži Škaper.

O učenju šivanja in ustvarjanju izdelkov 

Zanimalo nas je tudi, kako ustvarja omenjene izdelke ter kako se je ustvarjalka naučila šivati in kvačkati, to namreč ni vrlina vsakega. 

Kot pojasni Rebeka, se je šivanja naučila popolnoma sama.

Pri ustvarjanju izdelkov pa ji pomaga mama: »Najprej sem kupila navadni šivalni stroj in se z nekaj nasveti in napotki sosed naučila šivati. Lani pa sem si nato kupila še overlock šivalni stroj in se ga prav tako s pomočjo sosed počasi naučila uporabljati. Sedaj so izdelki bolj dovršeni in šivanje nekoliko hitrejše.«

Pripomočki in orodja, ki jih sicer mlada ustvarjalka uporablja pri svojem delu, so običajno kvačka, pletilke ali šivalni stroj, za dekoracije pa tudi žica in klešče.

Zavzema se za čim bolj kakovostne in naravne materiale

Vidno je, da so izdelki res narejeni ročno in z ljubeznijo. Ustvarjalka se trudi, da uporablja čim bolj naravne in kakovostne materiale, ki so primerni tudi za dojenčke.

»Materiali, ki jih uporabljam za šivanje so najpogosteje bombažni jersey, bombaž in tetra tkanina, za torbice pa reciklirana bombažna preja. 

Za kvačkanje in pletenje potrebujem akril ter mešanico bombaža in akrila. Za otroške izdelke pa uporabljam prejo iz 100-odstotnega bombaža, saj morajo biti ti izdelki primerni za najobčutljivejšo kožo,« je jasna. 

Ker so izdelki izdelani po naročilu, so popolnoma prilagojeni glede na starost ali želje posameznikov, tudi velikosti so različne. 

Za napise v obroču so na primer na voljo obroči treh različnih velikosti (premer 30, 35 in 40 centimetrov), imena in barve pa se določijo po želji.

Ljudje radi podarijo ročne izdelke, ki so narejeni v Sloveniji

Odzivi na izdelke ustvarjene z ljubeznijo, so kot pravi Rebeka, pozitivni, večinoma pa se za nakup odločijo tisti, ki cenijo ročna dela in trud, ki je vložen v njih

Trenutno so najbolj aktualni paketi za novorojenčke, v katerih je več različnih izdelkov.

»Zelo sem vesela, da se ljudje odločajo, da za darilo podarijo nekaj, kar je ustvarjeno v Sloveniji in ročno. Z nakupom podprejo tudi mene (in mamo) ter s tem poplačajo ves najin trud in čas, ki je vložen v nastanek posameznega izdelka,« nadaljuje.

Kot razlaga ustvarjalka, je v vsak izdelek vloženega ogromno truda in časa, vedno se potrudi, da so stranke zadovoljne in se morda čez nekaj časa vrnejo še po kakšen izdelek.

»Bi pa sprejela tudi kritiko. Prav tako, v primeru, da velikost izdelka ni prava, izdelam izdelek ponovno ... in tudi če kdo z izdelkom ne bi bil zadovoljen, bi izdelek sprejela nazaj in denar vrnila. V vsak izdelek, ki ga z mamo izdelava, vloživa maksimalen trud, saj izdelek, s katerim v prvi vrsti ne bi bila zadovoljna sama, ne bi niti prodala naprej,« še dodaja Rebeka.

Poleg otroških izdelkov v ponudbi tudi ročno izdelane torbice

Večinoma se v podjetju Nada - ustvarjeno z ljubeznijo sicer ustvarjajo izdelki za otroke.

Je pa možno naročiti tudi ročno izdelano modno torbico najrazličnejših barv in oblik, izdelano iz recikliranega bombaža. Tako se lahko najde poleg otroških izdelkov tudi nekaj za mamice in dame. 

Cilji in vizija za naprej?

Rebeka Škaper sicer poleg ustvarjanja končuje tudi magistrski študij razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Kot pojasni, pa se želi z ustvarjanjem izdelkov ukvarjati tudi po končanem študiju in zaposlitvi.

»Ne izključujem niti možnosti in skrite želje, da bi se mogoče enkrat v prihodnosti ukvarjala samo z ustvarjanjem in prodajo svojih izdelkov. Želim si kupiti še vezilni stroj, s katerim bi se nabor izdelkov še povečal, saj imam kar nekaj idej, ki bi si jih želela udejanjiti.

V prihodnjih mesecih sicer novih izdelkov ne bo, saj se nama s fantom avgusta pridruži punčka in bodo naročila za nekaj časa zaprta. Ko bo čas in ko bo dete dopuščalo pa se seveda vrnem k ustvarjanju z novimi idejami in izdelki,« zaključi Rebeka.  

Starejše novice