Slika je simbolična.
Epidemija covida-19 je okrnila delovanje letališč po celem svetu. Severu Slovenije je po bližini med dostopnejšimi tudi letališče v Gradcu, kjer so trenutno že pripravili dodatno ponudbo letov, predvsem za poletje.

Veliko Slovencev se zaradi boljših povezav z vročimi destinacijami odloči za let iz letališča v Gradcu.

»Delež slovenskih potnikov znaša nekje deset odstotkov, v prihodnje pa bi si želeli 15 odstotkov,« je povedal Wolfgang Grimus, generalni direktor letališča Gradec. 

Po rekordu strm padec

Leti 2018 in 2019 sta bili na graškem letališču rekordni, saj je od tam letelo več kot milijon potnikov. Zadnji dve leti pa slika ni več tako pozitivna.

»Leti 2020 in 2021 sta bili zelo zaznamovani zaradi pandemije, zato je bil velik upad potnikov. V lanskem letu kot vidite le slabih 227 tisoč potnikov,« še poudari Grimus. 

Na bližnjem mariborskem letališču je potnikov občutno manj, razlog pa ni le epidemija.

Iz državne družbe DRI, ki opravlja z mariborskim letališčem so nam sporočili, da so lani oskrbeli nekaj manj kot pet tisoč potnikov, letos pa jih načrtujejo osem tisoč, kar bo največ v zadnjih letih. 

O sodelovanju

Vodstvi mariborskega in graškega letališča sta se v preteklosti že pogovarjali o sodelovanju, vendar do dogovora ni prišlo. 

»Gradec in Maribor sta partnerski mesti, tako da je sodelovanje vedno bilo predmet pogovora. Pred pandemijo je bilo kar nekaj pogovorov, ne samo z vodstvom mariborskega letališča temveč tudi z mariborsko politiko, saj so želeli Kitajci investirati v mariborsko letališče. Tukaj smo se želeli vključiti v sodelovanje,« pojasni Jürgen Löschnig, poslovodni direktor letališča Gradec.

Hkrati pa upajo na sodelovanje.

»V teh preteklih treh letih smo zdaj vedno gledali na to, da bi vzpostavili program na letališču Gradec, tako kot je bil poprej. V tem času ni bilo nobenih pogovorov z letališčem Maribor. Prej so pogovori bili in zagotovo bodo tudi v prihodnje, ko bo čas to dovoljeval,« še doda Wolfgang Grimus, generalni direktor letališča Gradec.

Čarterski poleti 

Za letošnje poletje je na mariborskem letališču med 30. junijem in 15. septembrom že napovedana tedenska čarterska linija v Italijo. V začetku maja pa so za nekaj prometa poskrbeli akrobatski piloti The Flying Bulls.

Na novinarski konferenci, ki je bila 5. maja, je Filip Tobias, predsednik Športnega letalskega centra Maribor izpostavil, da je imelo letališče 'bore malo' prihodkov iz tega naslova. Dodal je še: »Morda bi jih imelo več, če bi kakšno bolj resno letalo priletelo sem s potniki v tem času.«

Iz DRI so sporočili, da se trenutno sicer  dogovarjajo tudi s prevoznikoma Wizzair in Ryanair, vendar podrobnejših informacij niso razkrili. Več načrtov pa za v prihodnje že imajo na graškem letališču.

»Imamo 15 čarterskih destinacij, in sicer vse od Antalije do Zakintosa. Tako, da tukaj ponujamo privlačne destinacije. Nekaj večjih kot so Mallorca, Heraklion, Rodos. Potem pa so tudi še manjše, na primer Paros, Zakintos in Krf,« zaključi Wolfgang Grimus, generalni direktor letališča Gradec.

Za nekaj dodatnega prometa na mariborskem letališču bodo zagotovo poskrbeli nogometaši, saj sta se tako aktualni državni prvak Maribor kot tudi murskosoboška Mura uvrstila v kvalifikacije za evropsko tekmovanje. 
 

Starejše novice