V ptujskem zdravstvenem domu je potekal dan odprtih vrat, ki pa je - kot so ugotovili - še kako pomemben. Osebno zdravje je bilo med epidemijo namreč potisnjeno na stran.

Prav danes je v Zdravstvenem domu Ptuj potekal dan odprtih vrat. Med 8.00 in 14.00 uro so lahko posamezniki prišli nenaročeni in tako preventivno preverili, kakšno je njihovo zdravje. 

V domu je tako potekalo merjenje glukoze in holesterola, merjenje krvnega sladkorja, pritiska in gleženjskega indeksa, fizioterapevti so predstavili, kako premagati bolečino, zobozdravniki so predstavili pravilno čiščenje zob, potekal je program SVIT, testirali so na prepovedane substance, predstavili so center za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti, ugotovili ste lahko, kje se skriva sladkor. 

Predstavili so tudi oživljanje in uporabo polavtomatskega AED-ja, pregledovali kožna znamenja in testirali na spolno prenosljive bolezni, predstavili samopregledovanje dojk, paliativno oskrbo pacienta na domu, testirali so vidno ostrino in predstavili zdravljenje alkoholizma. 

Dve leti tegob ... 

Dan odprtih vrat je bil v ptujskem zdravstvenem domu organiziran po dveh letih. Nenalašč pa je bil organiziran prav na dan, ko smo lahko tudi v zdravstvene zavode vstopili brez mask. 

Namen dneva odprtih vrat je, da se pacienti seznanijo z različnimi preiskavami, ki jih izvajajo, s preventivnimi progami in da jih zdravstveni delavci opozorijo na to, da je preventiva zmeraj boljša kot kurativa. 

Dve leti in pol, med časom epidemije, zdravstveni domovi namreč niso izvajali preventivnih pregledov. 

»Vidimo, da se je zgodila velika škoda, da smo preventivne programe morali opustiti,« pove direktorica ptujskega doma Metka Petek Uhan. 

Opazili so, da ljudje na preglede, zaradi epidemije, niso hodili. Zanimanje za dan odprtih vrat je tako bilo veliko. Celo tako, da so se odločili jeseni dan še ponoviti. 

Pridobili celo nove oddelke

Na Ptuju pa smo med epidemiološkimi leti pridobili celo nove oddelke. Pridobili so dodatne programe fizioterapije in upajo, da bodo tudi na tem področju skrajšali čakalne dobe. Fizioterapija se namreč izvaja tudi v destrniški ambulanti. 

Na Ptuju je nov tudi program dermatologije, kar je posebno pomembno tudi zato, ker na našem širšem območju dermatologa ni. Najbližji je bil do nedavnega v Mariboru, zdaj ga imamo tudi na Ptuju. 

»Naval je velik, vidimo, da pridejo iz cele Slovenije, nas je že strah, da bomo podaljšali čakalne dobe, ker nobenega ne smemo odkloniti,« doda Petek Uhan. 

Pridobili so tudi center za duševno zdravje, pri čemer direktorica poudari, da je to izjemnega pomena. Ptujski zdravstveni dom je pridobil center za duševno zdravje otrok, center za duševno zdravje odraslih in skupino strokovnjakov, ki pridejo na dom. Za te ambulante napotnica ni potrebna, le pokličete in se dogovorite za termin. 

»Ko smo s tem začeli, smo imeli okoli tisoč obiskov na eno ambulanto. Zdaj je to na štiri tisoč,« pove direktorica. 

Ukrepi z današnjim dnem preklicani, za zdravstvenimi delavci je težko obdobje

Kot rečeno, pa so bili z današnjim dnem preklicani prav vsi ukrepi, ki so bili sprejeti za zajezitev koronavirusa. To pomeni tudi, da smo lahko v zdravstvene ustanove vstopili brez maske. 

A Metka Petek Uhan pove, da je bilo obdobje zadnjih koronskih let za vse zdravstvene zavode izjemno turboletno, težko. 

»Pravila so se spreminjala čez noč in smo se morali hitro prilagajati. Ogromno novih delovišč je nastajalo, ukinjali smo stara delovišča, na katera se je bilo treba navaditi. Bil je velik pritisk, bi rekla, kar čez noč, kaj moramo organizirati« pove Petek Uhan in v isti sapi doda, da se obenem zahvaljuje vsem zaposlenim za izjemno požrtvovalno delo.

»Upam, da nam tega več ne bo treba,« je dodala. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice