Osem kvadratnih metrov veliko sobo prodajajo kot stanovanje oziroma garsonjero (vir: nepremicnine.net)
Prodaja se garsonjera na Gosposvetski ulici, v izmeri 8,1 kvadratnega metra. Kakšen je normativ uporabne površine stanovanja na osebo in koliko na avtomobil?

Med nepremičninskimi oglasi smo naleteli na prodajo stanovanja oziroma garsonjere, poleg Hotela Lev, ki meri 8,1 kvadratnega metra in ima lastne sanitarije

Do njega bo treba peš v 5. nadstropje, saj stavba iz leta 1852 nima dvigala. Sicer je bila soba pred sedmimi leti prenovljena, še piše v oglasu, objekt pa je še v postopku etažiranja.

Pri parkirnem mestu za pravokotno parkiranje bi morala biti dolžina parkirnega prostora vsaj 5,2 metra, širina vsaj 2,6 metra (foto: Bobo).

Osem kvadratov za človeka dovolj

Normativ uporabne površine za število prijavljenih oseb v posameznem stanovanju je osem kvadratnih metrov uporabne površine stanovanja na prijavljeno osebo

Predlagani normativ ustreza površinskim normativom skladno s stanovanjskim zakonom. Stanovanje je torej primerno ravno za eno osebo.

Avtomobil potrebuje več prostora

Pri parkirnem mestu za pravokotno parkiranje bi morala biti dolžina vsaj 5,2 metra, širina vsaj 2,6 metra, minimalna širina prometnega pasu pa ne manjša od šestih metrov, so za N1 povedali na direktoratu za infrastrukturo. Torej več kot osem kvadratnih metrov, kolikor je določenih za osebo.

V Sloveniji sicer nimamo predpisa, ki bi na projektantski ravni določal tehnične zahteve, pogoje in normative, ki jih morajo upoštevati pri načrtovanju parkirišč v Sloveniji. 

Področje še vedno urejajo po pravilih stroke, pravilniku o projektiranju cest, tehničnih specifikacijah za označbe na vozilu in tehničnih normativih za projektiranje, ki pa izvirajo iz leta 1991.

Čeprav so leta 2005 prilagodili standardno velikost avtomobila in tudi dolžino parkirnega mesta pri pravokotnem parkiranju, ne pa tudi dimenzij parkirnih mest in dovoznih poti.

Starejše novice