Foto: Izboljšajmo Ptuj
Skuterji, kolesarji in vozniki električnih skirojev imajo pred otroškim igriščem v ptujskem parku jasen znak za prepoved vožnje skozi igrišče. Z neupoštevanjem so si prislužili poostren nadzor.

Nedavno se je na portalu Izboljšajmo Ptuj, kamor lahko meščani objavljajo pobude in predloge, znašla pobuda, da se pred otroškim igriščem postavi fizična zapora

»Znak, korito za rože in puščica na tleh niso dovolj očitni, da se ne bi po otroškem igrišču v mestnem parku vozili s skuterji, kolesi in električnimi skiroji,« je zapisala pobudnica. 

Za več pojasnil smo se obrnili na ptujsko občino, kjer problematiko poznajo. Za Ptujinfo so pojasnili, da medobčinsko redarstvo to območje občasno nadzira, vendar so kršitve pogoste tudi v času njihove prisotnosti. 

»Ob odprtju krožišča na koncu starega mostu in ukinitvi prehoda za pešce smo pričakovali manj kršitev, oziroma vožnjo kolesarjev po poti kot vodijo puščice. S prehitro vožnjo kolesarjev in posebej prehitro vožnjo voznikov lahkih motornih vozil, kot so e-skiroji in mopedi, pri katerih je konstrukcijsko najvišja dovoljena hitrost 25 kilometrov na uro, prihaja do ogrožanja otrok na tem območju, ki uporabljajo igrala na obeh straneh ceste,« dodajajo na občini. 

Kako zavarovati območje? 

Na občini pojasnijo, da je postavitev drugačne ovire - tam trenutno stoji korito z rožami - skoraj nemogoča. Potrebno je zagotoviti prehod otroških vozičkov in invalidskih vozičkov. 

Če bi postavili labirint oziroma krožni potek, kot na primer krožna vrata, kot so pri vstopu na novo rogozniško pokopališče, pa bi ta res onemogočal vožnjo kolesarjem, a bi otežil ali onemogočil vstop tudi otroškim in invalidskim vozičkom. 

Sledil bo poostren nadzor, takšne so kazni za kršitev

Na občini so dodali, da lahko za zdaj poostrijo nadzor medobčinskega redarstva na območju parka ob Dravi v popoldanskem času. Poostren nadzor bo tudi ob začetku novega šolskega leta. 

Kdor torej s kolesom pelje mimo postavljenega prometnega znaka za prepovedano vožnjo s kolesom, ravna v nasprotju s prometno signalizacijo. Tak prekršek se kaznuje z globo 160 evrov. 

Če je oseba, ki naredi prekršek mladoletna, torej stara med 14 in 18 let, kar so tudi najpogostejši kršitelji, pa se postopek nadaljuje s podajo obdolžilnega predloga na pristojno okrajno sodišče.

Komentarji (1)

Meri (ni preverjeno)

Tudi na začetnih poteh ob bloku Kraigherjeve ulice 14,16,18,20 na Ptuju vse tja do Ulice 5.Prekomorske Ptuj (pred nedavnim obnovljena cesta), se naj na TREH straneh postavijo prometni znaki za prepovedano vožnjo s skuterji-motorji ... ob hribčku nad Splošno bolnišnico Ptuj in Zdravstvenim domom Ptuj ter trgovino Rimska peč !!

Starejše novice