Fotografijo s predsednico države, posneta na tradicionalni seznanitvi vojaških obveznikov z vojaško dolžnostjo v Beltincih maja 2024 (foto: Bor Slana/STA)
Motor, ki so ga v mariborskem podjetju razvijali že od leta 2017, se ponaša z izjemnimi lastnostmi, kot so brutalna moč, hitro polnjenje baterije, možnost vožnje po cesti in nizki stroški vzdrževanja.

Mariborsko podjetje RTC (Razvojno-tehnološki center) je od leta 2017 razvijalo električno verzijo terenskega vzdržljivostnega (hard enduro) motorja, primernega za vojaško in civilno rabo. 

Rezultat tega razvoja je električni motor STRiX, ki ga zdaj predstavlja lani ustanovljeno istoimensko podjetje. 

Vojskam zveze NATO so že predstavili motor, medtem ko je Slovenska vojska že prejela prve primerke.

Direktor podjetja Sašo Emin o glavnih značilnostih STRiX motorja pravi, da gre za brutalno, a vendar nadzorovano moč, pospeševanje, navor, izjemno hitro (CCS) polnjenje, s katerim se baterijo napolni v desetih minutah od 20 do 80 odstotkov. 

Nadalje, ima hitro izmenljivo baterijo (razvoj tehnologije baterijskih celic gre strmo naprej, v par letih bo domet že približno dvakrat večji, kar pomeni, da uporabnik lahko z novo baterijo enostavno nadomesti staro), STRiX pa se lahko registrira tudi za vožnjo po cesti.

Na fotografiji je Roman Jelen.

Primeren za vojaško rabo

»Komponente so military-grade oziroma imamo NATO Stock Number, top of the range amortizacijo, vodoodpornost, aplikacijo, s katero si uporabnik lahko sam spreminja nekatere karakteristike motorja (moč, navor, občutljivost ročke za »plin«, nivo rekuperacije, s katero uporabnik lahko prilagaja občutek dvotaktnega bencinskega motorja ali štiritaktnega ...). Stroški vzdrževanja so nizki, STRiX je vedno v optimalni prestavi, kar pomeni večji fokus na samo vožnjo,« še razlaga direktor.

STRiX je po njegovih besedah v osnovi električni hard enduro motor, ki je zaradi vseh svojih karakteristik primeren za vse off road entuzijaste, hard enduro voznike ali celo MX voznike. 

Zaradi nekaterih navedenih lastnosti je motor zelo primeren za vojaško rabo (specialne enote, izvidnica, vojska) in druge specializirane uporabe (specialne enote policije, reševalci in podobno), kjer je STRiX tudi začel zgodbo. Tu jim poleg vseh ostalih lastnosti prav pride še tišina in pa nizek termalni odtis.

Fotografijo s predsednico države, posneta na tradicionalni seznanitvi vojaških obveznikov z vojaško dolžnostjo v Beltincih maja 2024 (foto: Bor Slana/STA)

Kako se je vse skupaj začelo?  

Že pred ustanovitvijo specializiranega podjetja STRiX eMotors d. o. o., razlaga Sašo Emin, so v sklopu bazičnega podjetja RTC d. o. o. prišli v stik z električnimi pogoni kar relativno zgodaj, okrog leta 2008. 

Ideja za električni motocross/hard-enduro motor pa se je porodila nekoliko kasneje v letu 2011.

»Ker pri naših projektih radi hodimo po meji realnega oziroma možnega, smo se tudi tukaj že takoj odločili, da želimo narediti električno verzijo le ob pogoju, da je lahko boljša od svojih bencinskih bratcev. Iz tega razloga se je razvoj zavlekel na kar nekaj let, saj cenovno razpoložljiva tehnologija takrat še ni bila zrela za takšne ekstreme. Resen namenski razvoj na motorju se je pričel leta 2017.«

V letu 2022 so se predstavili z električnimi motorji na enem največjih vojaških mednarodnih sejmov v Parizu, kjer so jih poleg vseh ostalih obiskovalcev opazili tudi ljudje z ministrstva za obrambo.

»Kasneje so nas povabili na predstavitev električnega motorja, takrat smo jim omogočili individualen preizkus motorjev v kombinaciji s klasičnimi oziroma bencinskimi 500 ccm hard-enduro motorji KTM. Na tak način so lahko sami neposredno ocenili razliko med uporabo nove in stare tehnologije ter vseh njihovih prednostih in slabostih. 

Na ministrstvu so kasneje tudi naredili raziskavo trga električnih motorjev in STRiX električni motor je bil že takrat edini, ki je bil po vseh specifikacijah ustrezen za vojaško uporabo - električni pogon, visoka moč, hitro izmenljiva baterija, vodotesnost, možnost hitrega CCS polnjenja ...«

Iz predstavitve na Nizozemskem.

Proizvodnja je že v pripravi

Podobno se jim dogaja z ostalimi, tujimi NATO silami - že po pisnih specifikacijah jim je motor veliko bolj uporaben od konkurenčnih, po temeljitih praktičnih preizkusih in primerjavah (tako imenovanih »field« testih) naših motorjev s konkurenčnimi pa se še bolj prepričajo v kakovost in zmogljivost STRiX električnih motorjev, še navaja direktor. Vseh predstavitev za zdaj ne smejo deliti, se pa jim odpira tudi ameriški trg. 

Na vprašanje, kdaj na bi stekla polna proizvodnja, Emin odgovarja, da gre za zelo obsežen projekt industrializacije in vzpostavitve serijske proizvodnje v Sloveniji, torej projekt, kjer se končni produkt in dodana vrednost ustvarjata neposredno v Sloveniji.

»Sedaj že pripravljamo proizvodne kapacitete za nekaj 1000 kosov letno. Prva serija do konca tega leta bo 250 motorjev, od katerih pa so praktično vsi že rezervirani za vojaško uporabo in izvoz. Polno serijsko proizvodnjo načrtujemo v prvem kvartalu 2025. 

Že zaradi specifikacije sodelovanja z NATO silami morajo biti vse ključne komponente preverjenega/dovoljenega izvora in tu se ne moremo zanašati na poceni komponente iz na primer Kitajske. STRiX je visokokakovostni izdelek »Made in Slovenia«. 

Cena za posamezni STRiX električni hard-enduro motor je 15.820 evrov z davkom na dodano vrednost.«

Predstavitev na Nizozemskem.

Nove zaposlitve v Mariboru

Do sedaj so v projekt vložili že več kot štiri milijone evrov, z glavno investicijo pa so šele začeli in je nekajkratnik te številke.

»Pred kratkim so nas obiskali tudi uvozniki iz ZDA, ki so največji hard-enduro trg, trenutno smo v postopku sklepanja pogodbe z njimi za zastopanje v ZDA. Pred nami je veliko trdega dela, največji trgi za STRiX hard-enduro motorje so Španija, Italija, Francija, Nemčija, Skandinavske države, oiskali nas bodo tudi tudi uvozniki iz ZDA, ki so največji hard-enduro trg. Pri tako obsežnih projektih se v prvih letih o dobičku ne moremo pogovarjati, saj je v prvih letih potrebnega veliko finančnega investiranja. Bi si pa dobiček lahko obetali že v 2025.«

Do konca leta bo podjetje zaposlilo približno 45 ljudi, glavna sestava motorjev in izdelava komponent pa bo potekala v Mariboru s širšo okolico.

Komentarji (1)

Sergej 22 (ni preverjeno)

Vsaj ena lepa novica v tem casu

Starejše novice