»Učitelj mora prisluhniti in se pogovoriti z učenci. 'Nimam časa' ne more in ne sme biti odgovor, ker naslednjič tudi vprašanja več ne bo. Vprašanja so le tedaj, ko učenci učitelju zaupajo,« pravi Jože Senekovič iz Osnovne šole Bojana Ilicha v Mariboru.
Ste vedeli, da se lahko najbolj izjemni in pronicljivi učitelji potegujejo za Global Teacher Prize - nagrado za najboljšega učitelja na svetu? To podeljuje Varkey Foundation skupaj z Unescom, višina nagrade pa je milo rečeno vau. En milijon dolarjev.

Če bi morali izbrati najboljšega učitelja, ki vas je kdaj učil, kdo bi to bil? Zagotovo ima vsak izmed nas v mislih vsaj enega učitelja, ki se mu v času guljenja šolskih klopi še posebej vtisnil v spomin. 

Varkey Foundation je v sodelovanju z Unescom to ponesel na povsem drugo raven. Nagrado za najboljšega učitelja na svetu Global Teacher Prize podeljujejo z namenom krepitve statusa in izpostavljanja pomembnosti vloge učiteljev po vsem svetu. Govorimo o nagradi v višini enega milijona dolarjev.

Med peterico slovenskih finalistov tudi mariborski učitelj

Letos prvič sodeluje pet slovenskih učiteljev, ki so skupaj z drugimi učitelji sodelovali v projektu Učitelj sem! Učiteljica sem! Med peterico slovenskih finalistov pa je tudi učitelj iz Osnovne šole Bojana Ilicha v Mariboru Jože Senekovič

S širokim nasmehom, čeprav skritim pod masko, pospremi naše vprašanje, ali upa na milijon dolarjev visoko nagrado za to, kar počne vsak dan.

»Počutim pa se dovolj skromnega, da vem, da izmed tisoče učiteljev, ki sodelujejo pri tem izboru, najbrž nisem tisti, ki si bo to nagrado zaslužil,« je odvrnil. A sodeluje, ker želi posvetiti luč na poklic, ki je pravzaprav poslanstvo: »Biti učitelj krasno. To je poklic, ker si poklican. Pa ne glede na to, ali gre za milijon ali ne.«

V svoje delo vključuje humor

Kdo je učitelj Jože Senekovič in kako si je prislužil mesto med peterico najboljših slovenskih učiteljev ter priložnost za naskakovanje prestižne nagrade? Kot izvemo na spletni strani projekta Učitelj sem! Učiteljica sem!, ki ga v Sloveniji vodi AmCham, je odličen razrednik in matematik, ki učence za matematiko navdušuje ne samo pri pouku, ampak tudi v dodatnih urah matematike. 

Njegovo poučevanje je sodobno, v svoje delo vključuje humor in pozitiven odnos do predmeta, spodbuja in vodi učence v raziskovalnem delu, in ima pozitiven in pravičen odnos do svojih učencev. Ključ do uspešnega dela z otroki je po mnenju Jožeta Senekoviča komunikacija in razumevanje s starši otrok. 

»Kot učitelj matematike od 6. do 9. razreda sem v vseh teh 32 letih delovne dobe 31 let tudi razrednik. S sprejemom otrok v šestem razredu tako sprejmem tudi starše. Prav prvih nekaj mesecev je za uspešno delovanje učitelja kot razrednika izjemno pomembno. Za starše pripravim predstavitev dela, dolžnosti, odgovornosti tako učencev, učitelja kot tudi njih samih. Nedvoumno jim predstavim tudi meje in napake, ki jih velikokrat naredijo kot starši,« o svojem delu pripoveduje Jože.

Kot pravi, pri svojem delu poskuša biti dosleden, razumevajoč in empatičen. Poučuje iz sebe, ni ga sram ali strah pokazati čustev: »Če je učitelj do otrok iskren na tak način, potem otroci iskrenost tudi vrnejo.« Posluša in upa na odzive otrok, kaj menijo o njegovem delu in kako se počutijo, pravi.

Šolo na daljavo je sprejel kot izziv, učence pa preko računalnika poučuje v živo, da skupaj naredijo čim več znotraj šolske ure. A do otrok je težje seči skozi računalnik. Ugotavlja, da »smo si vedno bolj narazen. To smo ravno ugotavljali prejšnji teden pri razredni uri, ko se srečamo, se malo pogovarjamo, da v bistvu otroci postajajo apatični.«

Svoje delo želi prikazati v najboljši možni luči

Tudi starši so bili tisti, ki so v njem videli učitelja z dodano vrednostjo. Zato je si je v tem izboru zastavil, da bo prikazal svoje delo v najboljši možni luči. Svojim učencem pa s tem dokazuje, da je včasih za uspeh ali pa zgolj za novo izkušnjo, nujno stopiti korak ali dva izven cone udobja.

Kdo bo Slovenijo zastopal na svetovnem izboru Global Teacher Prize v Dubaju, bo znano 2. marca, najboljšega pa lahko pomagamo izbrati vsi, in sicer preko spleta od 12. do 19. februarja.

Lani je Global Teacher Prize in milijon dolarjev osvojil učitelj iz Indije Randžitsinh Disale, ki je zmagal med 12.000 kandidati iz 140 držav. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice