Marjan Dora je tokrat v studiu TV Idea gostil Uroša Valcla, vinarja iz Zgornje Kungote, ki mu je bila ljubezen do trte položena v zibelko.

Uroš Valcl je v svoji rani mladosti živel za košarko, a je zaradi prezgodnje smrti očeta hitro prevzel vajeti družinske kmetije in skrb za vinograde. 

»Mislim, da je nekako v mojem DNK bilo zapisano, da sem se rodil v vinogradniško mešani kmetiji. Je pa tudi res, da je stari oče v bistvu bil sodar, tako da v naši hiši smo bili vedno nekako povezani z vinom. Letnik 1999 je bil tisti moj prvi letnik, ko sem začel obdelovati vinograde,« pove vinar Uroš Valcl. 

Po študiju agronomije je Štajerec svojo kmetijo povezal s Kekčevo domačijo, nato pa se odločil, da bo svojo zgodbo pisal na Goričkem – v vinski kleti Marof. 

»Goričko je unikum«

Kot poudarja Valcl, so sestava tal, lega in podnebne razmere ključ za kakovost grozdja in pridelavo vrhunskih vin in ravno zato je Goričko unikum, ki ga je potrebno pokazati širnemu svetu, je prepričan Valcl. 

»Goričko je posebno po mineralni sestavi, poleg tega imamo neverjeten vpliv te panonske nižine, ki nam prinaša skoraj največ sončnih dni v državi oziroma skoraj enako kot Koper, po drugi strani pa imamo najmanj padavin,« pojasni Valcl. 

Uspeh Marofove modre frankinje

Svetovno znan vinski kritik Steven Spurrier je Marofovo modro frankinjo, ki jo ustvarja priznani vinar Uroš Valcl, uvrstil med tri vina, ki jih priporoča bralcem Decanterja.

Ne gre le za izjemno priznanje samemu vinarju, vinski kleti Marof, pač pa celotnemu Prekmurju. 

»Ikona svetovne vinske scene je postavil eno sivo liso slovenskega vinskega prostora hkrati pa je pokazal, da se lahko tudi Prekmurje postavlja ob bok svetovnim vinskim regijam,« doda vinar Valcl.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice