Marjan Dora je tokrat v studiu TV Idea gostil Sandija Červeka, akademskega slikarja, umetnika črnine in letošnjega prejemnika nagrade Prešernovega sklada.

Sandi Červek se je po končani Srednji oblikovalski šoli v Ljubljani odločil za vpis na študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in ga dokončal leta 1985. Že zelo kmalu se je iz barvitosti, razgibanih slik, pokrajine podal v črnino. 

»Če bi takrat povedal, da bom slikal abstraktno, bi rekli, da sem nor. Takrat sem imel neko ambicijo. Hotel sem do svojega 30. leta narediti svojo sliko. V tistih letih imaš bistveno več intuicije kot izkušenj, in to je zelo dragoceno. Ta centralizacija slike se mi je počasi začela razparcelirati po celem slikovnem polju, in tako je to počasi prešlo v abstrakcijo, še dokaj barvno. Prevladovali sta modra in temno modra barva,« se svojih začetkov spominja Červek.

Prijatelju prodal svojo prvo črno sliko

V njegovem ustvarjalnem delu so figure počasi izginjale, in kmalu, v letu 1989, je prijatelju Borutu Brumnu prodal svojo prvo črno sliko.  

»Ta prve slike lahko imenujem, da je to ena tektonika, po sami sliki so šle ene brazde, sčasoma pa mi niti to ni bilo dovolj. Sem hotel še bolj iti v to črno, kakor hitro pa greš še bolj v črno, pa se je začela odpirati svetloba,« razlaga Červek.

V Murski Soboti so slike odkupovala močna podjetja

Po študiju slikarstva se je Sandi Červek zaposlil v Pomurskem tisku kot oblikovalski tehnik, po dobrih šestih letih pa tiskarno zapustil in šel med svobodne umetnike. 

»Takrat smo imeli močna podjetja. Bilo je dosti kapitala in se je dalo preživeti. Recimo Ljubljanska banka je odkupovala slike, Mura, Zavarovalnica Triglav, Nafta, Radenska. To je res bilo super,« razlaga akademski slikar.

Prejemnik nagrade Prešernovega sklada

Letošnjo nagrado Prešernovega sklada je Sandi Červek prejel za razstavo 1 + 1 = 11, ki je bila lani na ogled v Galeriji mesta Ptuj. 

»Seveda, se veseliš vsake nagrade, ampak če pogledaš nazaj, je najbolj pomembno, da si ves čas stal za svojim delom, pošteno delal brez nekih vplivov, kaj je in kaj ni v modi. Celo življenje moraš slediti samemu sebi, svojemu slikarstvu, nazoru, pa raziskovati tisto, kar te zanima,« pove letošnji prejemnik nagrade Prešernovega sklada. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice