Slika je simbolična.
Temperatura raste hitreje od vremenske napovedi, ki so jo pripravili klimatologi. Kaj nas čaka v naslednjih dneh?

Po napovedih vremenskega portala Ciklon.si bo v naslednjih dneh spet pritisnila nad Evropo huda vročina.

Afriški zrak bo segel daleč proti severu do polarnega kroga. Svojo pot je včeraj začel na Portugalskem in Španiji. 

Marsikje bo tokrat vročina rekordna

Tako so včeraj že zabeležili uradno najvišji julijski rekord, ki se bo nadaljeval nad Veliko Britanijo in Francijo in sredi naslednjega tedna dosegel tudi Skandinavijo. Jutranji zagon evropskega modela kaže za norveški Tromsø, ki se nahaja v polarnem krogu celo nad 26 stopinj Celzija. 

Sicer pa bomo gledali ples odcepljenih jeder hladnega zraka, ki bodo potovala nad severozahodnim delom Evrope proti južnemu delu Skandinavije in oplazila tudi del Srednje Evrope. Prvo od njih bo prineslo marsikje rekordno vročino Skandinaviji in Britaniji.

London ima julijski rekord 37,9 stopinj Celzija in bo v ponedeljek ali torek presežen.

Drugo se bo nad severozahodno Evropo poglobilo v petek in prineslo hudo vročino tudi nad območje Alp in Balkana. Evropski in ameriški model sta si kar podobna in kažeta večinoma čez 35 stopinj Celzija in celo tja do 40 stopinj Celzija.

Verjetnost, da bo najvišja temperatura višja od 37,7 stopinj Celzija, doseže na jugovzhodu že blizu 40 odstotkov, napovedujejo vremenoslovci.

Kaj nas čaka v petek? Vir: Ciklon.si

Kaj pa padavine? 

Če ni pravega vdora proti Sredozemlju, vse potuje severno od Alp. In zaradi tega se bo pri nas suša samo še stopnjevala.

Po napovedih bo padavin na naši obali do začetka avgusta le za vzorec. Nad Sredozemljem marsikje nič ne bo padlo. Vse, kar bomo dobili naslednji teden, bo zaradi bližine že omenjenih višinskih jeder, ki bodo potovala čez Srednjo Evropo proti vzhodu. Možnost neviht se bo povečala od četrtka naprej.

Nekoliko manjša bo v petek in spet večja ob koncu tedna. Smer morebitnih neviht pa bo spet od severozahoda proti jugovzhodu, torej največ nevarnost za severni, osrednji in vzhodni konec Slovenije.

Zaradi velike pregretosti ozračja in bližine polarne fronte, bodo verjetno precej nevihtni tudi dnevi med 25. in 28. julijem

Vir: Ciklon.si

Zaradi katastrofalne suše na Primorskem pomanjkanje pitne vode

Kot pojasnjujejo na vremenskem portalu Ciklon.si, katastrofalna suša na Primorskem obeta verjetno tudi zelo vroč avgust.

Župani občin slovenske Istre so že sprejeli vrsto ukrepov in prepovedi, namenjenih zmanjšanju porabe vode. Do nadaljnjega bodo tako izklopljeni zalivalni sistemi na javnih zelenicah, zaprti tuši na vseh plažah, izklopljene fontane in vodni motivi na javnih površinah ter pitniki. Prepovedano je zalivanje zelenic in pranje avtomobilov, izjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo.

Komunalna podjetja bodo drevesa in cvetlične grede zalivala samo iz možnih vodnih zajetij in drugih vodnih virov. 

Prav tako se bo zaprlo javne izlivke, javne sanitarije pa se bo opremilo s pozivi k racionalni porabi vode. Prepovedano je tudi pranje dvorišč in polnjenje bazenov, župani pa občanke in občane pozivajo, naj skrajno varčujejo z vodo, to velja tudi za tiste, ki se ukvarjajo s kmetijstvom. 

Po skupinskem izračunu evropskega modela nas čaka vsaj na začetku izrazit afriški greben, ki bo segel precej visoko. Vremenske fronte bodo večinoma potovale čez Severno Evropo.

Ob koncu tedna živo srebro tudi do 39 stopinj Celzija

Jutri bo sončno in vroče, pihal bo šibak vzhodni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 25 in 30 stopinj Celzija, na Primorskem do 35.

V torek bo sončno in vroče, ob morju bo zapihal šibak jugo, najvišje temperature bodo med 28 in 32 stopinj Celzija, na Primorskem do 35. V sredo bo sončno in še bolj vroče, najvišje temperature bodo med 31 in 36 stopinj Celzija. 

V četrtek bo sončno in vroče, popoldne bo več spremenljivosti, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte, proti večeru bo na Primorskem zapihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 30 in 35 stopinj Celzija, na Goriškem do 37.

V petek bo sončno in vroče, popoldne bodo nastajale posamezne nevihte, ki bodo pogostejše v severni Sloveniji. Najvišje temperature bodo med 30 in 35 stopinj Celzija, na Goriškem do 37.

»Ob koncu tedna bo sončno in še bolj vroče, lokalno bo termometer marsikje pokazal 38 ali celo 39 stopinj Celzija,« še napovedujejo vremenoslovci. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice