V Domu upokojencev Ptuj beležijo najvišje število okuženih stanovalcev doslej. Preverili smo tudi, kakšne so razmere v ptujski bolnišnici in v Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja v Dornavi. 

Nove okužbe s koronavirusom povzročajo vse več težav zaradi pomanjkanja kadra. V Domu upokojencev na Ptuju je trenutno okuženih čez 80 oskrbovancev, v izolaciji in karanteni pa je 50 zaposlenih. 

Dodatno je odsotnih še 31 zaposlenih, in sicer zaradi nege otrok. Situacija pa ni nič kaj boljša v ptujski bolnišnici in pa v Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja v Dornavi. 

V Domu upokojencev Ptuj najvišje število okuženih stanovalcev doslej

Zadnji val okužb s covidom je Domu upokojencev Ptuj zadal največji udarec v zadnjih dveh letih.

»Trenutno lahko govorimo o najvišjem številu okuženih stanovalcev v našem domu. Na današnji dan pravzaprav v štirih rdečih conah skupno nekaj čez 80 stanovalcev,« pojasni Vesna Šiplič Horvat, direktorica Doma upokojencev Ptuj. 

Odsotnost zaposlenih

V Splošni bolnišnici Ptuj je trenutno hospitaliziranih 55 bolnikov s covidom-19, pri čemer je pri desetih koronavirus spremljajoča diagnoza. Ob tem se soočajo tudi z velikim številom izolacij pri zaposlenih.

»Beležimo precejšnje število izolacij, se pravi, da nam osebje zboleva. Nekje deset na dan je praktično na seznamu novih. Se pa tam po enem tednu že začnejo vračati,« pravi Teodor Pevec, strokovni direktor Splošne bolnišnice Ptuj.

Vsakodnevno spreminjanje razporeda dela

V upravi Doma starejših Ptuj te dni sedi le nekaj ljudi, tudi direktorica doma upokojencev dela od doma zaradi okužbe s koronavirusom. 

»Vsak dan prilagajamo sive in rdeče cone. Sodelavke vodje, ki skrbijo za razporejanje delavcev, iz ure v uro spreminjajo razporede dela,« izpostavi direktorica Doma upokojencev Ptuj.

Prerazporejanje zadnji dve leti

Tovrstno prilagajanje pri organizaciji dela je v zdravstvenih ustanovah postala že stalnica.

»Prerazporejamo pravzaprav že od začetka epidemije, torej zadnji dve leti. Kader na sam covid oddelek pošiljamo iz drugih oddelkov, tako medicinske sestre kot tudi zdravnike. Predvsem zdravnike internega oddelka pa tudi ostale. Razporejanje je praktično vsakodnevno,« razloži Pevec.

Prebolevanje oseb s pridruženimi boleznimi

Težavam zaradi okužb pa se niso izognili niti v Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo v Dornavi. Največ težav pri prebolevanju imajo uporabniki z več vedenjskimi motnjami.

»V primeru, kadar pa se pojavi okužba na delovni enoti, kjer živijo osebe, ki imajo več vedenjskih težav in selitev za njih pomeni dodatno poslabšanje stanja, predvsem v smislu nekega vedenja pa organiziramo in izvedemo rdečo cono na sami enoti,« pravi Ivanka Limonšek, vršilka dolžnosti direktorice v zavodu Dornava.

Zaposleni v celotnem zdravstvu so po dveh letih vsakodnevne borbe že izčrpani. Dodatni izpad kadra pa prinaša tudi daljši delovni čas.

»Delo je izjemno naporno. Večino delovnega procesa izvajamo v 12-urnih delovnikih. To predstavlja izjemne obremenitve za vse sodelavce,« izpostavi direktorica Doma upokojencev Ptuj.

Omikron obremenjuje tudi družbeni sistem

Čeprav očitno okužbe z različico omikron ne polnijo bolniških postelj kot pri prejšnjih valovih, pa se toliko večje težave zaradi karanten in drugih odsotnosti pojavljajo na drugih področjih družbe. 

»Vidimo, da na srečo je težjih oblik manj, ki bi potrebovali intenzivno terapijo, daljšo hospitalizacijo. Vendar zaradi množičnosti je omikron zelo obremenjujoč za zdravstveni sistem in družbeni sistem,« še zaključi strokovni direktor Splošne bolnišnice Ptuj.

Obiski svojcev v zdravstvenih ustanovah so povečini prepovedani. V ptujskem domu za upokojence so ti omogočeni le umirajočim stanovalcem in pa pri tistih, ki zaradi pomanjkanja stika pristanejo v globoki stiski.

Starejše novice