Foto: Spletna stran Zavoda Dornava
Zavod v Dornavi gre v nabavo mobilnih enot, ki bodo zagotavljale ustrezne pogoje med epidemijo.

Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava je 22. julija objavil javno naročilo za nabavo mobilnih enot. Iščejo nekoga, ki bi mobilne enote dobavil, zmontiral in vgradil. Možni interesenti se lahko prijavijo do 5. avgusta letošnjega leta. 

Šlo bo za tri mobilne enote, za katera pa sredstva zagotavlja ministrstvo za zdravje. Zavod je sredstva pridobil na podlagi prijave na razpisu. Zagotovljena so na podlagi evropskih sredstev kohezijske politike in bodo izplačana iz proračuna Evropske unije. Manjkajoča sredstva bo zagotovil zavod sam. 

Tri mobilne enote so oblikovane podobno, dimenzije imajo enake. Iz dokumentacije javnega naročila je razvidno, da bodo dimenzije mobilnih kontejnerskih enot osem metrov krat tri metre, notranja višina pa bo dva metra in pol. 

Prva mobilna enota bo sestavljena iz kopalnice s straniščem, spalnice in kuhinje z jedilnico. Druga mobilna enota bo iz kopalnice s straniščem, kuhinje z jedilnico in garderobe, tretja pa iz kopalnice s straniščem, prostorom za testiranje, prostorom za sprejem in povezovalnim hodnikom. 

Konstrukcije mobilnih enot bodo sestavljene iz hladno oblikovanih pocinkanih profilov, pokriti bodo s strešnimi paneli, opremljene pa bodo z vso infrastrukturo in terasami. 

A čemu nakup mobilnih enot?

Ivanka Limonšek, vršilka dolžnosti direktorice zavoda v Dornavi je za Ptujinfo pojasnila, da zavod enote potrebuje za zagotavljanje ustreznih pogojev za namen učinkovitejše organizacije in obvladovanje epidemioloških razmer.

»Namen razpisa je  podpreti možnost zagotavljanja ustreznih pogojev bivanja oziroma omogočiti varno delo glede epidemiološkega statusa uporabnikov,« še pojasni. 

Prav tako bodo s temi enotami zagotovili varno delo zaposlenih in svojcev, ki pridejo na obisk. 

Limonškova pove, da zaradi arhitekturne zasnove zavoda ne morejo zagotoviti učinkovitega upravljanja s tveganji povezanimi s koronavirusom. Tako to predstavlja izziv pri organizaciji in omejuje pri izvajanju preventivnih ukrepov. 

Enote bodo razporejene glede na namembnost posamezne enote. Ti bodo za odvzeme presejalnih testov, izvajanje obravnav za uporabnike glede na epidemiološki status ter za izvajanje obiskov. 

Spomnimo, da se je zavod dr. Marijana Borštnarja že ob začetku epidemije težko spopadal s situacijo. Že takrat je Limonškova povedala, da je nameščanje uporabnikov  v cone v zavodu težko izvedljiva, saj uporabniki ne zmorejo slediti navodilom. 

Dodala je, da je upoštevanje varnostnih ukrepov težko že za zaposlene, kaj šele za otroke. Kljub temu, je poudarila, je nastalo nekaj dobrih pristopov: »Strokovni delavci so zelo inovativni in so pripravili veliko drugačnih izvedb, ki nadomeščajo ustaljen način dela.«

Po njenih besedah je situacija najtežja za tiste uporabnike, ki v zavod prihajajo dnevno in morajo zdaj ostajati doma: »Izvajamo lahko namreč samo nujno varstvo in nujne obravnave, kar seveda zmanjšuje število prihajajočih otrok, mladostnikov in odraslih uporabnikov.«

Vir: Dokumentacija javnega naročila zavoda
Vir: Dokumentacija javnega naročila zavoda

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice