Približujejo se hladnejši meseci in stiske ljudi so se marsikje poglobile. Plačati je potrebno položnice in poskrbeti še za kurjavo ter topla oblačila, zato se mnogi po finančno pomoč in prehranske pakete obračajo tudi na humanitarne organizacije.

V hladnejših mesecih se stiske zaradi višjega zneska na položnicah med mnogimi še povečujejo. Socialno ogroženi se na Rdeči Križ v Mariboru sicer največkrat obračajo po prehranske pakete. Kot poudarja sekretar območnega združenja Rdečega križa v Mariboru, Metod Dolinšek, na mesec beležijo med 50 in 60 novih prosilcev za pomoč.

»Paketov materialne pomoči v septembru smo razdelili preko 2200, k temu prištejmo še, da smo pomagali 300 beguncem iz Ukrajine,« pove Dolinšek.

Na Rdečem križu v Mariboru trenutno delijo pakete iz zaloge evropske hrane, vendar pa se količine in sredstva manjšajo.

»Načeloma je zdaj pet artiklov: testenine, moka, riž, mleko, fižol. Te najbolj osnovne sestavine,« nam pove eden izmed tamkajšnjih prostovoljcev.

»Veliko je tudi povpraševanja po spodnjem perilu«

Socialno ogroženi pa se na humanitarne organizacije obračajo tudi po oblačila.

»Ljudje si lahko oblačila tukaj izbirajo, pomerijo lahko tudi obutev,« nam v sobi za oblačila pove Iztok Krebs, vodja humanitarnega skladišča.

Prostovoljke, ki delajo tam, pa nam pojasnijo, da gre največ ženskih in otroških oblačil. »Veliko je tudi povpraševanja po spodnjem perilu, nogavice, topla obuvala, športna obuvala,« še doda ena izmed njih.

Veliko novih prošenj za finančno pomoč

Ker so višji stroški za preživetje marsikje poglobili stiske ljudi, pa humanitarne organizacije dobivajo tudi veliko novih prošenj za finančno pomoč pri plačilu najemnin, stroškov elektrike in vode. V hladnejših mesecih je velika težava tudi ogrevanje.

»Težko se odzivamo, ker nimamo dovolj denarnih sredstev za te namene, poskušamo pa vsakemu nekaj pomagat,« je jasen Dolinšek.

Z istimi prošnjami pa se srečujejo tudi na Nadškofiji Karitas Maribor. 

»Tukaj tudi dobimo največ vprašanj, ali bomo lahko pomagali pri ogrevanju, v kolikor bi se cene še znatno dvignile, kolikor je napovedano,« pove Darko Bračun, generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor.

Donacije so približno na ravni prejšnjih let, potrebe pa bodo, kot kaže, večje. Kot še doda Bračun, pa so hvaležni za vsako donacijo in jo z veseljem sprejmejo.

Nadškofija Karitas Maribor dnevno razdeli okoli 50 brezplačnih kosil

V Nadškofiji Karitas Maribor sicer že od leta 2010 vsak dan ob 12. uri razdelijo okoli 50 kosil najbolj socialno ogroženim v mestu. Zjutraj pa razdeljujejo okoli 30 paketov donirane hrane, ki jo prejšnji večer njihovi prostovoljci prevzamejo po 29 trgovinah v Mariboru.

»V škatle spakirajo naše zaposlene preko javnih del te tipske pakete, tisto kar dobimo - zelenjavo, kruh, včasih tudi kakšno meso in potem to zjutraj razdelimo,« nam pove eden izmed zaposlenih.

Ker so socialne stiske vse večje, prošenj za pomoč pa vse več, je pred humanitarnimi organizacijami zahtevna jesen in težka zima.

Starejše novice