Čeprav sta ponudba in povpraševanje del na začetku epidemije koronavirusa drastično upadla, se razmere na področju študentskega dela umirjajo. Povpraševanje po določenih vrstah del se je celo povečalo.

Zaprta podjetja, pomanjkanje prostih delovnih mest in strah pred okužbo v najhujšem obdobju epidemije so predstavljala skrb za študente, ki so delali preko študentske napotnice. Toda negotovosti je vedno manj, saj se z umirjanjem razmer povečujeta tako ponudba kot povpraševanje.

Povpraševanje po nekaterih delih, kot sta delo v trgovini in v kmetijstvu, se je zaradi koronavirusa celo povečalo. 

Pri Študentskem servisu Maribor smo se pozanimali, kaj najbolj iščejo delodajalci in kaj študenti na Ptuju. V ptujski poslovalnici je največ prostih del na področju strežbe, dela v proizvodnji in dela v trgovini – na primer delo na blagajni in nalaganje na police.

Najtežje bodo študenti delo našli na področju lektoriranja, poučevanja prevajanja in računalniških del, kot sta programiranje in oblikovanje. 

Delodajalci največ dela ponujajo v strežbi, v proizvodnji in v trgovini.

Študenti največ povprašujejo po nefizičnem delu. Zanimajo jih administrativna dela, pomoč v pisarni, delo na bančnem okencu, delo v trgovini z oblačili ali drogeriji in razne promocije.

Velik dejavnik zanimanja za dela pa je tudi visoka urna postavka.

Študente najbolj zanimajo administrativna dela, delo v pisarni, na bančnem okencu, v trgovini z oblačili ali drogeriji in promocije. 

Povprečna bruto urna postavka se pri Študentskem servisu Maribor trenutno giblje med 5,40 in 5,92 evra. Najnižja urna postavka je 5,40 evra na uro bruto, kar znese 4,56 evra neto.

Koliko več od najnižje postavke bo delo plačano, pa je odvisno od ponudnika dela. In tam je večje tudi povpraševanje. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice