Slika je simbolična.
Ob poletni vroči se tudi ptujsko mestno jedro precej ogreje. Ptujskemu mestnemu svetniku se je porodila ideja - pršilniki v mestu.

Matej Siebenreich, mestni svetnik Liste Andreja Čuša, je podal pobudo, da naj Mestna občina Ptuj razmisli o postavitvi vodometa na mestni tržnici. Ta bi deloval po vzoru Prešernovega trga v Ljubljani. 

»S tem bi ustvarili turistično atrakcijo in hkrati hladili ploščad v poletni vročini,« meni svetnik.  

Možnosti je več, občina bolj za lokacijo pred mestno hišo

Odgovore ptujske občine je sicer pomagal pripraviti tudi Tomaž Krušec, soavtor zasnove ptujske tržnice. Krušec in predstavnica kabineta ptujske županje sta odgovorila, da iz vprašanja ni možno razbrati, kakšno napravo si Siebenreich predstavlja. 

Vodomet je urbanistični element, ki praviloma sodi v ambiente, ki so zaslužijo monumentalno obravnavo. Tako bi vodomet kot tak lahko stal na primer pred mestno hišo. 

Ena izmed možnosti je tudi vodomet, ki ni monumentalno oblikovan. Občina je podala primer vodometa na Jesenicah, podoben pa je tudi v Mariboru, na Glavnem trgu. Tak vodomet bi pokrival večjo površino tržnice, porušiti bi bilo treba dve tretjini betonskega tlaka in izvesti instalacijska dela, nato pa nove tlake s primernim naklonom. 

Kaj pa primer Ljubljane?

Siebenreich je sicer podal predlog, da bi se ta ideja izvedla kot v Ljubljani. 

»Pršila po tem vzoru so praktična, če se nahajajo na mestih, kjer se nahaja večje število ljudi. Tudi v tem primeru menimo, da je lokacija pred mestno hišo bolj primerna,« so mnenja na občini. 

Pri tem pa dodajajo, da je treba preučiti možnost napenjanja in sidranja jeklenic v okoliške hiše. Treba je opraviti statično presojo, dobiti soglasja lastnikov, urediti dovod vode. 

Komentarji (1)

Meri (ni preverjeno)

Mestni svetnik ima zelo prav; na ptujski tržnici bi moral biti vodomet !!! Sramota, danes sem morala iti okrog devete ure zjutraj do Cvetličarne Rožmarin in te "mestne tržnice" je ena sama vroča ploščad in prazna; pa saj je tudi ob drugih dnevih popoldan in proti večeru katastrofa; s kolesom se pelješ po središču mesta in resnično je mesto duhov !!

Starejše novice