Slika je simbolična.
Tradicionalni festival Dobrote slovenskih kmetij bo izpeljan tudi letos, a do zdaj ni šlo vse po načrtih.

Dobrote slovenskih kmetij je ptujski festival, ki ima že 32-letno tradicijo. Projekt vsako leto poteka pod okriljem Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Mestne občine Ptuj. Pomagajo pa tudi kmetijsko gozdarski zavodi po vsej Sloveniji, predvsem ptujska enota. 

Vedno več kmetij se poleg osnovne dejavnosti odloča še za dopolnilne dejavnosti na kmetijah.

Strokovne skupine tako vsako leto izvedejo organizirana ocenjevanja kar petnajst skupin izdelkov. Vrhunec tega obsežnega projekta pa je razstava, ki poteka v ptujskem minoritskem samostanu. 

Letos bo pa osrednji dogodek prestavljen. Sprva je bil načrtovan med 28. in 30 majem tega leta, a so bili organizatorji primorani festival prestaviti. Tako bo letošnji festival potekal med 3. in 5. septembrom letos. 

»Tako velik projekt, kot je festival Dobrote slovenskih kmetij, je nemogoče organizirati v zadnjih štirinajstih dneh, potrebno je polno aktivnosti in v tej negotovosti smo morali spremeniti termin izvedbe,« je spremembe pojasnil Peter Pribožič iz ptujske enote Kmetijsko gozdarskega zavoda Slovenije. 

Ocenjevanja prvih izdelkov že potekajo

Kljub epidemiji pa so same priprave podobne kot leta poprej. V januarju tega leta so tako na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj pripravili razpis za sodelovanje. Prijave so zbirali do konca februarja, v marcu pa so že potekala prva ocenjevanja izdelkov. 

Letos so kmetije v petnajst skupin izdelkov prijavile kar 982 dobrot. 

Vse dobrote ocenjujejo profesorji iz Biotehniške fakultete oddelka za živilsko tehnologijo. Pomagajo pa jim tudi ocenjevalci iz vrst kmetijske svetovalne službe in srednjih šol, ki imajo licenco za ocenjevalca. 

Ocenjevanje poteka na več ravneh. Najprej je senzorično, ki temelji na izgledu, na prerezu. Temu sledi ocenjevanje teksture, ki se zazna na otip in v ustni votlini. 

Sledi še ocenjevanje vonja in okusa, ki je pomembnejši del. Ocenjevalec mora biti zato usposobljen in imeti razvite brbončice in ostala čutila. 

Ocenjevalec nato svojo oceno zabeleži na ocenjevalnem zapisniku, ki ga kmetije dobi nazaj. Tako tudi kmetije dobijo povratne informacije za morebitne izboljšave, ocenjevalci pa na zapisnik zapišejo tudi pohvale. 

Letos bodo ocenjevali petnajst skupin, podelili že veliko priznanj

Letos bodo ocenjevalci ocenjevali petnajst skupin. Te so izdelki iz moke, kot so kruhi, suha peciva, potice, nato mlečne in mesne izdelke, sokove in nektarje, sadna vina, suho sadje, vloženine in konzervirano zelenjavo, marmelade, kompote, žganja, likerje, vina, penine, čaje, med, kis ter olja. Letos so v izbor vključili tudi testenine za juho. 

Do sedaj so ocenjevalci že ocenili dobro polovico izdelkov, podelili pa so že 453 priznanj. Do nedavnega so tako podelili že 245 zlatih, 146 srebrnih in 62 bronastih priznanj. 

Letos poudarek na Sloveniji kot gastronomski regiji

Tudi letos bo prireditev potekala v Minoritskem samostanu, program pa bo zajemal strokovne vsebine s poudarkom na Sloveniji kot Evropski gastronomski regiji 2021 in vključenost slovenskega izvora hrane in pijače v gastronomski ponudbi. 

»Želimo tudi izpostaviti ponudbo slovenskega izvora govedine v gastronomiji, kar bi želeli povezati z gostinstvom in spodbuditi ptujske gostince,« še dodaja Pribožič.

Letos bo osrednja pokrajina festivala Podravje, pred in v samostanu pa bo tudi ponudba dobrot kmetij na stojnicah. Tako bodo lahko dobrote okusili tudi obiskovalci. 

Prireditev bo letos bolj promocijske in prodajne narave, v samostanu pa letos razstave ne bo, saj je v teh razmerah izvedba tega nemogoča. 

Kmalu prenovljena spletna platforma 

Festival Dobrote slovenskih kmetij pa bodo kmalu predstavili še na prenovljeni spletni strani. Tukaj bodo predstavili svojo prireditev, pa tudi kmete, ki jo s svojimi izdelki oblikujejo. 

»Kmetije bodo na tej platformi predstavljale svojo dejavnost, izdelke in kontakte, kje kmetija je, kje izdelke prodaja, kako do kmetije in tudi ponudba na daljavo,« še dodaja Pribožič. 

Šlo bo za vseslovensko platformo, kjer bodo na enem mestu zbrane vse kmetije, ki v Sloveniji prodajajo svoje dobrote. 

Starejše novice