Za nami je še ena zimska sezona na Mariborskem Pohorju. Preverili smo, kakšna je bila in kaj se obeta v prihodnje za turizem v Mariboru.

Z letošnjo zimsko turistično sezono so v Mariboru večinoma zadovoljni. Številke kažejo, da se turisti vračajo na raven iz leta 2019, ki je bilo rekordno. Podobno optimistične so tudi napovedi za poletje.

Smučanje tudi pozno v marcu

Velike količine snega so omogočile smučanje precej pozno v marec in to je tudi eden od glavnih razlogov za zadovoljstvo turističnih delavcev.

Že v letu 2022 je Zavod za turizem Maribor beležil 71 odstotno rast prenočitev na območju mestne občine. Realiziranih je bilo dobrih 439 000 prenočitev, povprečna doba bivanja je bila 2,2 dni. Prvi meseci v letošnjem letu so tako bili tej branži naklonjeni.

Predrag Canjko vodja hotela Habakuk je povedal, da so izpolnili vse cilje, ki so si jih zastavili: »Imeli smo goste od vsepovsod, večinoma pa iz Balkanskega področja. Nekaj manjšega je bilo tudi iz Madžarskega in Avstrijskega.«
Največ prenočitev so v mestu lani ustvarili Nemci, Poljaki, Hrvati, Srbi, Avstrijci, Ukrajinci in Italijani. Zaradi vse milejših zim pa se tako kot povsod, tudi v Mariboru pripravljajo, da primat prevzamejo toplejši meseci.

V štajerski prestolnici se znajdeta dve vrsti turistov

Marjan Krajnc lastnik hotela Bellevue je dodal: »Lahko rečemo, da je bila sezona dobra. Seveda osebno menim, da bi lahko, oziroma da bo morala biti prihodnja bistveno bistveno boljša. Ampak to je seveda vezano na razmeroma velik investicije, vsaj kar se nas tiče na  Bellevue-ju.«

Na področju prenočitev je Maribor v letu 2022 zaostajal za rekordnim letom 2019 samo še za 5 odstotkov, pri čemer je bila zadnja tretjina leta celo boljša kot tista iz leta 2019.

V enakem obdobju so namreč zabeležili za 9 odstotkov več nočitev.

Obstaja pa razlika med turisti, ki pridejo poleti preživljat dopust na Pohorje, kjer aktivno preživljajo prosti čas, in turisti, ki se ustavijo v mestu za kratek čas, nato pa nadaljujejo svojo pot proti Jadranski obali. Ti si mnogo bolj pogosto ogledajo mestne znamenitosti, ostanejo pa manj časa.

Marko Židov, lastnik lokala Rooster Coffee opaža, da prednjačijo Avstrijci.

Opažajo pa tudi vedno več Francozov in Poljakov: »Dostikrat vprašajo tudi po kulinariki, kam priporočamo da gredo na kosilo, oziroma večerjo.«

Canjko dodaja: »Individualni gosti so večinoma tisti, ki pridejo sem zaradi aktivnega turizma. Pomeni njih bolj zanima kolesarstvo, hoja. Ja malo tudi ogledi po mestu, ampak tega je bolj v sekundarnem pomenu. Prvotno so tukaj bolj zaradi športnih aktivnosti.«

Maribor med tremi najboljšimi evropskimi destinacijami in na vrhu kulinaričnih destinacij

Za letos pričakujejo na Zavodu za turizem nadaljevanje ugodnega trenda in imajo cilj preseči mejo pol milijona prenočitev v koledarskem letu.

K temu bosta med drugim pripomogla tudi tradicionalni junijski festival Lent in pa Olimpijski festival evropske mladine, ki bo v mestu od 23. - 29. julija. Zavod za turizem navaja, da mesto skupaj z regijo pridobiva na kulinaričnem področju.

V letošnjem februarju se je Maribor uvrstil med tri najboljše evropske destinacije in na sam vrh kulinaričnih destinacij, s čimer si na Zavodu za turizem obetajo celoletne objave v odmevnih medijih, kot so Forbes.
V prvih dveh mesecih letošnjega leta smo v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili 69-odsotno rast prenočitev in 85-odstotno rast turističnih prihodov – največ so jih ustvarili Hrvati, Srbi in Madžari – medtem ko je bila povprečna doba bivanja 2,9 dneva.

Starejše novice