V nadaljevanju sojenja obtoženemu lanskega umora v Zgornjem Dupleku Sedinu Šišiću so danes na mariborskem okrožnem sodišču zaslišali več njegovih nekdanjih sodelavcev in sostanovalcev.

Na mariborskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje za umor v Zgornjem Dupleku. Državljanu Bosne in Hercegovine Sedinu Šišiću sodišče očita, da je septembra lani vzel življenje 64-letnemu podjetniku. 

Razlog za umor naj bi bila kraja puške, sodišče pa je danes zaslišalo nekaj nekdanjih sodelavcev in sostanovalcev Šišića, ki sicer v Sloveniji ni imel stalnega prebivališča. 

Po tragičnem dogodku je tako lani pobegnil iz države, policija pa ga je ujela nekaj dni pozneje na meji s Hrvaško, ko se je vozil v tujino na delo.

Obtoženi na februarskem predobravnavnem naroku ni priznal krivde, na začetku glavne obravnave pa se ni želel zagovarjati. 

Najprej naj bi umorjenemu ukradel puško, nato pa izkoristil njegovo zaupanje z razlago, da mu pride vrniti puško ali se dogovoriti o njeni vrnitvi, in ga napadel.

Dober delavec

Šišić je sicer v preiskavi povedal, da sta sporno puško ukradla s kolegom, da bi jo prodala. Takoj po tatvini naj bi puško shranila na odpadu, potem pa odpotovala v Bosno in Hercegovino. 

Ena izmed prič je danes pred sodiščem povedala, da je obtoženi redno užival droge, tudi v službi, a je bil kljub temu zelo dober delavec.

»Dokazni predlog obrambe je bil, ali je policija ugotavljala, v kakšnem psihičnem stanju je bil obtoženi nenazadnje tudi zaradi uživanja drog, v kolikor je obtoženi storil to kaznivo dejanje, je povedal Andrej Kac,« je dejal zagovornik obtoženca.

Ali je bil prišteven?

Na podlagi povedanega iz strani današnjih prič, je državni tožilec Darko Simonič ocenil, da je obtoženec najverjetneje bil prišteven.

»Dejstvo je, da je očitno obtoženi konzumiral drogo, o tem je že bilo prej nekaj govora, ampak glede na njegovo ravnanje, vedenje, obnašanje, ki ni bilo ničemur neobičajno, mislim da to nima nobenega vpliva v tem primeru na njegovo prištevnost,« je pojasnil Darko Simonovič, državni tožilec.

Zloglasno poleno

Kljub temu da se je danes večinoma govorilo o drogah in izginuli puški, obtoženčev zastopnik Andrej Kac vztraja, da je ključnega pomena poleno, s katerim je bil umorjen Dragan Graovac.

»Tako kot sem napovedal na predobravnavnem naroku bo to eden od ključnih dokazov,« je povedal Kac.

Prav po večkratnih udarcih z lesenim polenom je namreč žrtev umrla. 64-letnik sicer že pred smrtjo ni bil več pri zavesti, saj naj bi ga obtoženi najprej udaril v obraz, nato pa še s topim predmetom po glavi.

Sojenje se bo nadaljevalo 28. maja in v primeru, da se bo ugotovilo, da je šlo res za umor na zahrbten način, bo tožilstvo za Šišića zahtevalo vsaj 25 let zaporne kazni.

Starejše novice