Slika je simbolična.
Šlo je za donirano mivko, ki pa nima ustreznega certifikata.

V nekaterih mariborskih vrtcih se malčki ne morejo igrati v peskovnikih, saj so v mivki našli delce stekla in plastike, poroča spletni portal 24ur.com

Gre za mivko, ki jo je občina prejela kot donacijo od lokalnega gostinskega podjetja.  

Ta mivka, očitno brez ustreznih certifikatov, je bila distribuirana v tri vrtce: Oton Župančič, Boris Peče in Studenci, medtem ko je večina drugih vrtcev ni potrebovala, še poroča portal.

Steklo in plastika v mivki

Težavo so prvi odkrili v vrtcu v Limbušu, kjer so zaposleni opazili nevarne odpadne delce in takoj prenehali z uporabo mivke. 

Predsednica skupnosti vrtcev Maribora Branka Šamec je potrdila, da so po odkritju težave ustavili distribucijo mivke v druge vrtce. 

Starši in zaposleni so poročali o delcih stekla in plastike v mivki, kar je povzročilo dodatne varnostne ukrepe, pišejo na 24ur.com.

Peskovniki pokriti s ponjavami

Sprva so zaposleni skušali presejati mivko, vendar se je izkazalo, da to ni zadostno. Sedaj se vrtci dogovarjajo z občino o odstranitvi sporne mivke. Do takrat so peskovniki prekriti s ponjavami in otroci se ne morejo igrati v njih.

Mariborska občina je za 24ur.com potrdila, da bodo poskrbeli za odvoz donirane mivke. Poudarili so, da je bila mivka ponujena z dobrimi nameni, vendar brez preverjanja certifikatov, kar je povzročilo trenutno situacijo. 

Vrtci zdaj čakajo na rešitev in ponovno vzpostavitev varnih pogojev za igro otrok v peskovnikih.

Starejše novice