V občini Središče ob Dravi je v drugem krogu šlo najtesneje. Med aktualnim županom Jurijem Borkom in njegovim protikandidatom Tonijem Jelovico je odločal zgolj en glas razlike - ta je odločil v prid slednjega.

Da vsak glas šteje, se je v nedeljo izkazalo tudi v občini Središče ob Dravi. Kot smo že poročali, je tam aktualnega župana Jurija Borka za zgolj en glas premagal njegov protikandidat Toni Jelovica.

»Prvi trenutek je bilo napeto, oziroma sploh nismo vedeli, kaj se dogaja oziroma, je to resnično ali ni, ali so potrjeni podatki ali ne. Tako da, nekaj časa je bilo potrebno, potem pa smo ugotovili, da smo za en glas dobili županske volitve,« je povedal Jelovica.

Z županskega mesta se tako najverjetneje poslavlja aktualni župan Borko, ki je bil na čelu občine vse od njene ustanovitve.

»Če bo dober, smo zadovoljni,« pove mimoidoča občanka, ki jo srečamo.

Druga pa doda: »Glejte, vsaka sprememba je dobrodošla, jaz rečem, da za vsakega je prav, naj se pokaže.«

Borko: »Volivke in volivci so povedali svoje mnenje«

Udeležba v drugem krogu je bila v občini Središče ob Dravi več kot 71-odstotna. Kljub razliki zgolj enega glasu pa je Borko že v nedeljo čestital svojemu protikandidatu in mu zaželel uspešno delo v občini.

»Volivke in volivci so povedali svoje mnenje, oddali glasovnice. Tudi če je en glas, je to zmaga mojega protikandidata,« pove aktualni župan Borko.

Vse glasovnice so sicer v nedeljo zvečer prešteli dvakrat, tudi tiste, ki so prispele po pošti.

»Najprej so bile preštete s strani volilnega odbora, potem pa je kontrolo vedno opravila tudi občinska volilna komisija. In tudi tokrat je bilo tako, da je celotna občinska komisija preštela vse glasove, ki so bili vrnjeni na sedež,« je povedala Klavdija Kreč, predsednica občinske volilne komisije.

Ena glasovnica - različna mnenja?

Kot dodaja Kreč, je bilo neveljavnih šest glasovnic, ki so jih podrobneje pregledali. Pri eni glasovnici pa so se mnenja med člani volilne komisije razlikovala.

»Za mnenje smo prosili tudi Ministrstvo za javno upravo. Smo dobili njihovo mnenje in potem smo dali na glasovanje, ali je ta glasovnica, o kateri smo imeli različna mnenja, veljavna ali neveljavna. In komisija je soglasno s 4:0 sprejela sklep, da je glasovnica neveljavna,« pove Kreč

Včeraj je tekel tudi rok za ugovor zoper morebitne nepravilnosti dela volilnih odborov. Vendar pa se aktualni župan Borko ni pritožil.

»Glasovnice so se še enkrat potem štele v prisotnosti mojega predstavnika in predstavnice protikandidata. Tako, da zdaj ponovno štetje še enkrat po mojem nima smisla. Tako da, naj gre zadeva naprej,« je povedal Borko.

Oglasil se je tudi Janša: »Veljalo bi šteti še enkrat«

Da bi morali glasovnice prešteti še enkrat, pa meni predsednik stranke SDS Janez Janša, ki je v nedeljo na Twitterju zapisal:

»V Središču ob Dravi je razlika en glas v škodo našega kandidata – veljalo bi šteti še enkrat.«

Borko je bil sicer do letošnjih volitev vselej kandidat stranke SDS, tokrat pa je kandidiral kot neodvisni kandidat. Kot neodvisni kandidat je sicer kandidiral tudi Jelovica.

Jelovica: »Jaz mislim, da je program odločil«

Na dokončno potrditev novega župana občine Središče ob Dravi Tonija Jelovice bo treba počakati še vsaj do 19. ure, ko bo občinska volilna komisija ponovno zasedala, in v kolikor ne bo pritožb, podala končno poročilo.

Kaj pa je po njegovem mnenju pretehtalo za en glas več?

»Ljudje imajo svoje prepričanje, kako so se odločili. Jaz mislim, da je program odločil, katerega bi hoteli imeti naslednja štiri leta,« je povedal Jelovica.

Starejše novice