Univerzitetni klinični center Maribor prehaja v tretjo fazo, v kateri bodo za bolnike s covidom zagotovili dodatne prostore. V naslednjih dneh pričakujejo rast števila hospitaliziranih, zato zmogljivosti, s katerimi razpolagajo, ne bodo več zadoščale.

Kot je povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin, v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor na akutnem oddelku za covid-19 trenutno zdravijo 45 bolnikov, še 14 jih je na oddelku za intenzivno terapijo.

Prehajajo v tretjo fazo, kar pomeni, da bodo za bolnike s koronavirusom ob etaži v sklopu klinike za ginekologijo in stavbi infekcijskega oddelka zdaj posvetili še dodatno etažo ginekološke klinike.

To pomeni, da bodo imeli skupno 105 postelj za akutno obolele paciente in 24 postelj za paciente, ki potrebujejo intenzivno terapijo.

Velik napor povzroča prerazporejanje kadra

»Samo za potrebe akutnih oddelkov je prerazporejenih več kot 110 medicinskih sester, več kot 40 pa v intenzivne enote,« je povedal Vogrin in dodal: »Prerazporejenih je tudi več deset zdravnikov.«

Največje težave pričakuje pri obravnavi na intenzivnem oddelku, kjer so imeli že pred koronakrizo velike težave pri oskrbi bolnikov.

»Na voljo smo imeli 27 postelj za te paciente in nobene rezerve, kar se tiče kadra,« je povedal. Na oddelku za interno medicino imajo namreč samo štiri specialiste. 

Standard obravnave bolnikov se bo znižal 

Vogrin opozarja, da odprtje dodatne intenzivne sobe s 24 posteljami, nato pa verjetno s še dvanajstimi, pomeni bistveno nižanje standardov pri obravnavi pacientov. Razlog je, da bodo tja morali preusmeriti kader, ki za to delo ni ustrezno usposobljen. 

»V Univerzitetnem kliničnem centru delamo na vso moč,« je povedal Vogrin. Dodal je, da so morali zaradi preusmeritve kadra bistveno zmanjšati druge medicinske dejavnosti, zlasti operativne posege. 

»Vidimo, da v slovenskem prostoru ni enako v vseh ustanovah,« je še poudaril Vogrin. V nekaterih bolnišnicah imajo večjo rezervo, prav tako še vedno opravljajo nenujne posege. Zato je Vogrin pozval ministrstvo, da kadre prerazporedi v ustanove, kjer se borijo za življenja bolnikov s covidom. 

Le 15 medicinskih sester je ustrezno usposobljenih

Predstojnice oddelka za interno intenzivno terapijo Alenka Strdin Košir je pojasnila, da imajo za štirinajst bolnikov, ki so trenutno na intenzivnem oddelku, na voljo 40 sester, a jih ima le petnajst izkušnje z delom na intenzivni enoti. Med bolniki, ki potrebujejo mehanično ventilacijo, je najmlajši star 39, najstarejši pa 80 let.

Dodala je, da vsak dan sprejmejo dva do štiri bolnike, zato bo intenzivna enota v tednu dni najverjetneje polna. »Ko se te zmogljivosti napolnijo, bo z intenzivnimi bolniki delal neustrezno izobražen kader,« opozarja. 

Vogrin še dodaja, da v naslednjih dneh pričakujejo hitro slabšanje situacije: »V tem trenutku je hospitaliziranih okoli 55 bolnikov, pričakujemo, da se bo ta številka v zelo kratkem času podvojila. Ampak v bolnišnici bomo poskrbeli za vse, ki bodo potrkali na naša vrata in jim pomagali po naših najboljših močeh.« 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice