Vladni govorec in ministri so na tiskovni konferenci predstavljali aktualno stanje in nove ukrepe.

Ministri so na današnji novinarski konferenci predstavili ključne spremembe, ki jih prinaša PKP5 in spremembe ukrepov, ki jih je dan prej že predstavil premier Janez Janša. Pred tem je vladni govorec prikazal aktualno epidemiološko sliko v Sloveniji in tudi drugod. Pandemija tako še vedno raste, še širi, samo dve državi v Evropski uniji ne beležita rasti, to sta Estonija in Finska. Glede na incidenco v Evropski uniji je Slovenija na petem mestu, pred nami so Francija, Nizozemska, Belgija in Češka.

Današnja incidenca je sicer toliko slabša, beležimo 547,45 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14-dneh. »Pri nas se virus širi praktično povsod. Močno pa izstopajo Domžale (včeraj 89 okuženih), Škofja Loka (56), Velenje (59), Žalec (34), Gorenja vas Poljane (26). Med večjimi kraji pa Kranj (68), Jesenice (41), Novo mesto (31), Ptuj (23), Murska Sobota (21), Koper je že skočil na 38, « je pojasnil Kacin.

Vladni govorec obenem poziva vse, da vsa ne nujna potovanja v tujino preložijo na kasnejši datum. Svojih meja Slovenija sicer ni zaprla, utegnejo pa meje (morda) zapreti druge države, zato je ključno natančno spremljati stanje na mejnih prehodih.

Kaj se zapira jutri in kaj ne? 

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je predstavil podrobnosti, ki od jutri dalje prepovedujejo precej dejavnosti in storitev. 

Tako je z jutrišnjim dnem začasno prepovedana ponudba in prodaja blaga in storitev v nastanitvenih obratihigralnicah, gostinskih dejavnostih, frizerskih in kozmetičnih dejavnostih, bazenih, kinematografih, kulturnih ustanovah, fitnesih, avtopralnicah in podobno.

Izjema so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne in drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice in vrtnarije, cvetličarne, bencinski servisi, banke, pošte, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa, vulkanizerstva, avtokleparji, prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, trafike, zavarovalnice in podobno. Dovoljen je tudi osebni prevzem blaga in hrane med 6.00 in 21.00, ravno tako je dovoljeno poslovanje na daljavo. 

Brez časovne omejitve je dovoljena dostava in strežba hrane ter pijače za svoje zaposlene oziroma varovance (menze) ob upoštevanju omejitve števila oseb, torej ena stranka na 20 kvadratnih metrov oziroma ena stranka, če je prostor manjši od 20 kvadratnih metrov.

Izjeme za hotele, apartmaje in druge nastanitve ...

Ob tem je nastanitvena dejavnost dovoljena izjemoma za osebe, ki nastanitev potrebujejo iz razloga opravljanja gospodarske dejavnosti, javne službe, obiska tujih državljanov, za osebe, ki so napotene na zdravljenje, za športnike in druge strokovne delavce v športu.

Nastanitvena dejavnost je dovoljena tudi za namen izvajanja ukrepov zaradi zajezitve okužb, torej v primeru osamitve oseb ali karantene. Gostje, ki so v tem trenutku že nastanjeni, lahko koristijo nastanitev do poteka svoje rezervacije. 

Ukrepi, ki jih prinaša peti paket ukrepov za omilitev posledic epidemije

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je dejal, da so razmere v domovih sicer resne, ampak pod nadzorom in niso še kritične. Po njegovih besedah imajo vsi domovi in socialno varstveni zavodi vsa potrebna navodila, protokole. V skladu z navodili zdravstvene stroke ima tako vsak dom ustrezno organizirane cone.

Najbolje pereče vprašanje, ki ga je covid-19 povsem razgalil, je dolgoletna podhranjenost domov in prostorske težave. V četrtem paketu ukrepov za omilitev posledic epidemije so za dodatne kadre v domovih za starejše namenili 26 milijonov evrov, v petem protikoronskem paketu, ki stopa v veljavo jutri, pa želijo dodatno kadrovsko okrepitev zagotoviti z možnostjo začasne razporeditve zaposlenih.

Zaposleni bodo tako lahko začasno premeščeni iz domov, kjer ni virusa in posebnih razmer, v druge domove, kjer se s tovrstnimi težavami soočajo. Ob tem bo zaposlenim, ki bodo razporejeni, pripadalo 20 odstotkov dodatka k plači. Hkrati bo država ohranila cene oskrbnin, krila stroške zaščitne opreme za en mesec in sofinancirala to v rdečih conah ter krila izpade prihodkov zaradi nezasedenosti kapacitet.

Sveženj ukrepov, ki je sicer težak 430 milijonov evrov, prinaša še naslednje ukrepe:

  • Možnost temeljnega dohodka za samozaposlene v višini, ki pokriva tudi prispevke za samozaposlene.
  • Podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo (pogoj pri obeh ukrepih je 25-odstotni upad prihodkov glede na leto 2019).
  • Nadomestilo plače zaradi karantene ali v primeru višje sile (zaradi karantene od 1. oktobra 2020 naprej, za primer višje sile ob oskrbi otroka pa od 1. septembra 2020 naprej, 80 odstotkov plače in strošek proračuna)

»Politika lahko s svojimi ukrepi, predlogi, posegi seže do neke točke, po tej točki se začne prostor družbe, menim, da smo sedaj na tej točki,« je ob tem dejal minister.  

Za teden dni ocena stanja

Utemeljenost ukrepov iz tega odloka bo vlada ugotavljala vsakih sedem dni in po preučitvi stanja ocenila, ali se še naprej uporabljajo. Ob tem je vladni govorec dodal, da je to odvisno predvsem od epidemiološke situacije, ki jo bomo imeli v naslednjih dneh.

»Z ukrepi se resda vračamo v spomladansko obdobje, vendar s to razliko in prednostjo, da smo virus enkrat že premagali. Lahko zatrdim, da hitreje kot bomo uspeli pospešeno rast okužb ustaviti, hitreje se bo tudi slovensko gospodarstvo lahko revitaliziralo,« je še dejal Počivalšek.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice