Vir: UKC Maribor
Razmere glede covida-19 se umirjajo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Razmere glede covida-19 se umirjajo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, čeprav še vedno beležijo nekakšen plato, kar se tiče sprejemov in odpustov bolnikov na dnevni ravni, je povedala strokovna direktorica mariborske bolnišnice Nataša Marčun Varda. 

Na današnji dan obravnavajo 62 bolnikov z okužbo, od tega šest na intenzivni negi.

Na akutnem oddelku za bolnike s covidom-19 imajo trenutno 36 pacientov, medtem ko so ostali bolniki hospitalizirani v rdečih conah različnih klinik in oddelkov zaradi drugih boleznim, a jim je bila ugotovljena okužba s covidom-19.

Še vedno ne morejo v celoti izvajati drugih operativnih programov 

Kljub umirjanju razmer še vedno ne morejo v celoti izvajati drugih operativnih programov. Po besedah Marčun Varde v zadnjih dveh tednih, enako pa bo veljalo tudi v naslednjem tednu, izvajajo okoli 85 odstotkov operativnega programa, medtem ko so ambulantno dejavnost v zadnjem času realizirali celo več kot stoodstotno.

»Del kadra, ki sicer deluje na drugih intenzivnih enotah in je vešč dela z ventilatorji, ostaja na covidnem oddelku, zato stoodstotne realizacije operacij zagotovo še nekaj časa ne bo, če bodo razmere ostale enake sedanjim. Da bi se še izboljšale, je težko verjeti, saj država z 19. aprilom načrtuje zaprtje covidnih oddelkov v manjših bolnišnicah,« je dejala strokovna direktorica.

To pa za Univerzitetni klinični center Maribor, tako kot za Univerzitetni klinični center Maribor Ljubljana ter bolnišnici Golnik in Celje, pomeni določeno rast števila bolnikov, ki bi jih sicer prevzele ostale bolnišnice. 

Kot je povedala, so pristojnim predlagali, da bi v obeh največjih bolnišnicah izvajali predvsem terciarno dejavnost in težje operacije, covidne oddelke pa bi preselili v regionalne bolnišnice, a za zdaj je odločitev države nespremenjena.

Očitno pričakujejo, da se bodo razmere še dodatno umirile. Ampak nerealno je pričakovati, da bomo lahko intenzivni covidni oddelek zaprli. Če bi se to zgodilo, bi bili vsi zelo veseli, saj bi lahko delali tisto, kar zadnji dve leti nismo uspeli. Veseli bomo že tudi, če ne bo povečanega priliva, da bi morali odpirati dodatne zmogljivosti,« je še povedala in dodala, da imajo trenutno v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor odprto eno enoto za covid s 30 posteljami, ki pa so ves čas polno zasedene.

UKC Maribor ostaja kadrovsko podhranjen

Na kadrovskem področju se je zadnja leta število zaposlenih sicer zviševalo, a Univerzitetni klinični center Maribor po njenih besedah še naprej ostaja kadrovsko podhranjen, kar jim še posebej v času povečanega števila okužb povzroča preglavice. Kar 75 zdravnikov manj imajo od sistematiziranih delovnih mest, a imajo hkrati več kot 200 specializantov, ki naj bi v prihodnje zapolnili pomanjkanje.

Trenutne številke čakajočih pacientov na obravnavo so po njenih besedah velike. Samo na kardiokirurški poseg čaka več kot 200 bolnikov, medtem ko jih na ambulantno obravnavo čaka okoli 13.000, pri čemer se bodo številke s tekočim prilivom še povečevale.

Njihov cilj je, da bi do konca leta operirali vsaj 400 kardioloških pacientov, kar pa bo zelo težko uresničiti.

Marčun Varda upa, da se bodo uspeli dogovoriti za delo v popoldanskem času ter skleniti dogovor z anesteziologi in tako čim bolj nadoknaditi zaostanke.
Glede obiskov v bolnišnici je povedala, da za zdaj še vedno veljajo priporočila iz zadnjih mesecev, torej da so dovoljeni obiski tistih, ki so hospitalizirani dalj časa ali pa je pričakovati slab izid zdravljenja.

Starejše novice