Slika je simbolična.
V prvi oddaji Zdravje v naših rokah je enolog Uroš Valcl poudaril, da so slovenski vinarji po svetu že znani kot resni vinarji. Vinogradnik Borut Smej pa je predstavil svoj 'frizzante', ki je edinstven pri nas.

S projektom Zdravje v naših rokah želi osrednja pomurska televizija TV Idea informirati širšo javnost o pomenu lokalno pridelane hrane in prebuditi zavest, da je zdravje preko lokalne hrane dobesedno v rokah kmetov in vsakega od nas, saj je izbira zdrave hrane naša odgovornost.

V Sloveniji imamo možnost izbire zdrave hrane od lokalnih kmetov in drugih ponudnikov, s tem ne skrbimo le za naše zdravje, ampak tudi za razvoj našega okolja.   

Vrhunsko, a (pre)malo znano

V prvi oddaji Zdravje v naših rokah je bila glavna tematika vinogradništvo in vinarstvo. V Sloveniji imamo sicer izvrstno vino, ki lahko konkurira najboljšim svetovnim vinom, ne znamo pa ga promovirati, so izpostavili sogovorniki.

V Sloveniji je trenutno 28.481 pridelovalcev vina, ki obdelujejo 15.261 hektarjev vinogradov. Kar 91 odstotkov teh pa prideluje grozdje na manj kot enem hektarju zemlje. 

V Sloveniji večinoma pridelujemo belo grozdje, saj ta predstavlja kar 70 odstotkov pridelave, rdečega pa je okrog 30 odstotkov. Glavna bela sorta je laški rizling, rdeča pa refošk. Povprečen Slovenec spije na leto okrog 36 litrov vina.

Vino z zgodovinsko tradicijo

Enolog Uroš Valcl je v prvem delu oddaje Zdravje v naših rokah delovanje vinske kleti Marof v Mačkovcih. Začetki segajo v leto 2007, ko sta potekali prvi dve trgatvi. Želja je bila vrniti modro frankinjo v Mačkovce, kjer so jo gojili že pred 120 leti grofje Szapary. V vinski kleti Marof so v zadnjih dvanajstih letih izvedli mikrovinifikacije, da so našli maksimum posamezen sorte. Posestvo so nato tudi zmanjšali s 45 na 22 hektarjev.

Kljub vrhunskosti slovenskih vin, pa jih izven naših meja, le malokdo pozna. Uroš Valcl zato meni, da je nujno potreben nek organ ali ustanova, ki bi se ukvarjala s promocijo slovenskih vin v tujini. Vinska klet Marof se zaradi tega udeležuje tudi mednarodnih vinskih sejmov, med drugim v Düsseldorfu in Parizu.

Družinska zgodba o uspehu 

Vinogradništvo je del marsikatere slovenske družine, večina ima manjši vinograd ali pomaga sorodnikom pri trgatvi za zabavo ali sprostitev. Konjiček pa lahko tudi preraste v posel, to se je zgodilo pri družini Smej.

Franc Smej je pred 30 leti kupil manjši vinograd v Lendavskih goricah. Ta se je potem širil in danes šteje že 15.000 trsov. Pred nekaj leti se je sin Borut odločil pustiti službo in se v celoti posvetiti vinogradništvu.

Posebno peneče vino frizzante iz rumenega muškata

Borut Smej se je prijavil na razpis za mladega prevzemnika in pridobil državna in evropska sredstva, s katerimi je lahko posodobil delovanje. S sredstvi so kupili nove stiskalnice, mlin in črpalko. Z novo stiskalnico lahko hitreje stiskajo večjo količino grozdja, kar je omogočilo večjo produkcijo.

Posebnost Lendavskih goric je lastniška razdrobljenost vinogradov, kar za večje pridelovalce predstavlja veliko težavo. Smej omeni, da je težava dobiti večjo parcelo v okolici, saj so večinoma samo manjše vikendice.

Vinogradništvo Smej prideluje laški rizling, renski rizling, šipon, chardonnay, beli pinot in rumeni muškat, s katerimi zalagajo tudi devet okoliških gostiln. V zadnjem času se usmerjajo na sortna buteljčna vina, saj lahko z njimi na trgu dosegajo višjo ceno. Njihova posebnost je peneče vino frizzante iz rumenega muškata, ki je zelo priljubljeno.

Projekt »Zdravje v naših rokah« izvaja TV IDEA v sodelovanju s partnerskimi mediji Sobotainfo, Mariborinfo, Ptujinfo in Ljubljanainfo in je del projekta informiranja o Skupni kmetijski politiki 2023-2027. Projekt sofinancira Evropska Unija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice