Na ulice so se danes podali tudi ptujski in okoliški kmetje.

Slovenski kmetje se te dni pridružujejo širšim evropskim protestom v okviru kmetijstva. 

Prejšnji teden so protestirali v bližini Celjskega sejma, na ulice pa so se kmalu za tem odpravili tudi pomurski kmetovalci. Zdaj smo na ptujskih ulicah srečali tudi kmete s Ptuja in okolice. 

Po poročanju medijev, se je na Ptuju zbralo približno 150 mladih kmetov s traktorji in opozorilo na čedalje slabše možnosti kmetovanja.

Po neuradnih informacijah naj bi podobne proteste pripravljali tudi v Lenartu in Celju.

Več evropskih držav v zadnjih mesecih in tednih zajeli protesti kmetov

Francoski kmetje protestirajo že več kot teden dni. Pri tem ohranjajo blokade na vseh glavnih avtocestnih vpadnicah v Pariz in tako stopnjujejo pritisk na vlado.

Protestnemu gibanju so se pridružili tudi kmetje v drugih evropskih državah, med drugim v Italiji, Španiji, Nemčiji, Belgiji, Romuniji, na Nizozemskem in Poljskem.

Foto: bralec Ptujinfo

Zakaj protestirajo? 

Slovenske kmetijske organizacije so se pridružile zahtevam francoskih kmetov, ki v zadnjih dneh s protesti opozarjajo na nevzdržne razmere v panogi.

»V času, ko evropski kmetje opozarjajo na nevzdržne razmere za kmetovanje, kot so cene pridelkov, obdavčitve, konkurenca iz uvoza in stroga okoljska pravila, želimo kmetijske organizacije opozoriti, da se s podobnimi težavami srečujejo tudi slovenski kmetje,« so v včerajšnjem sporočilu za javnost navedle slovenske kmetijske organizacije.

Tako kot francoski kmetje tudi oni pričakujejo naslovitev vprašanj glede uvoza žita in poceni živil iz Ukrajine, sklenitve prostotrgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in južnoameriško gospodarsko zvezo Mercosur in zelenega prehoda, ki da se izvaja na plečih kmetov, navaja STA.

Starejše novice